kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Aralık 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Çalık Türkmenistan'a 5. santralini inşa etti

AHMET DİRİCAN
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çalık'ın Türkmenistan'a kurduğu 120 milyon dolarlık santralin açılışını yaptı. Santral ülkenin yüzde10 enerjisini sağlayacak..
Çalık Enerji'nin Türkmenistan'ndaki beşinci santralinin açılışını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yaptı. 250 mw'lik toplam güç kapasiteli santral, Türkmenistan'ın en büyük elektrik santrallerinden biri olacak. Santral, ülkenin elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 10'unu karşılayacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov ve Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık'ın katılımı ile gerçekleşen açılışta Türkiye ve Türkmenistan'dan çok sayıda davetli hazır bulundu. Toplam 70 bin metrekarelik alan üzerine kurulan Daşoğuz Devlet Elektrik Santrali'nin yapım çalışmalarına 2006 şubat ayında başlandı. Tesisin inşaat ve montaj işleri 17 ay gibi kısa sürede tamamlandı.

120 MİLYON $'A MAL OLDU
Toplam 120 milyon dolara mal olan santralin inşaatında 4055 ton makine ve 13.335 metreküp hacminde malzeme kullanıldı. Daşoğuz Devlet Elektrik Santrali, Çalık Enerji'nin Türkmenistan'da gerçekleştirdiği beşinci enerji santrali olma özelliği taşıyor. Diğer dört santral olan Türkmenbaşı Petrol Rafinerisi Enerji Santrali (126 mw), Abadan Enerji Santrali (123 mw), Balkanabat Enerji Santrali (126 mw) ve Aşkabat Enerji Santrali (255 mw) ile birlikte Çalık Enerji tarafından Türkmenistan'da kurulan enerji santrali gücü 884 mw'ye ulaşıyor. Çalık Enerji'nin Balkanlar, Doğu Avrupa, BDT ülkeleri ile Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerine uzanan bir coğrafyada çeşitli projeleri bulunuyor. Cumhurbaşkanı Gül'ün, "Ata yurdu" diye nitelediği Türkmenistan gezisinin son günü Türkmen geleneklerine göre yaşadı. Özbekistan sınırındaki Daşşoğuz vilayetinde, Ahmet Çalık'ın inşa ettiği Devlet Eletrik Santrali'nin açılışını yapan Gül, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhammedov ile iki kez baş başa görüştü. Türkmenistan'ın bağımsızlığını kazandığı 1991 yılından bu yana çok büyük işler yaptığını vurgulayan Gül, "Türkmenistan'ın yeniden inşasında Türk işadamlarına verdiğiniz fırsat ve destek için teşekkür ediyorum" dedi. Türkmen lider, Gül'ü, "Çok insan tanıdım fakat senin gibi iyi huylu, dürüst ve samimi bir insana rastlamadım" diye uğurladı.