kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Aralık 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Hacer GEMİCİ
Enerji Hattı

Yeni yılda faturalar çarpacak

Türk halkı için 2008 kışı 'soğuk' ve 'karanlık' geçecek. Yeni yılda elinizi elektriğin düğmesine atarken, ya da doğalgazın vanasını açarken bir değil iki kez düşünseniz iyi edersiniz. Neden mi? Saaddet günlerimiz 1 Ocak itibarıyla sona eriyor da ondan.
5 yıldır tutulan elektrik zammı, 1 yıldır aynı düzeyde olan doğalgaz fiyatları yeni yılla birlikte artacak. Aslında elektrikte fiyatın ne olacağını Başbakan Tayyip Erdoğan geçtiğimiz ay bir taksi durağında açıklamıştı. 2007 yılı enflasyon hedefindeki sapmayı belli bir seviyede tutmak uğruna bekletilen elektrik zammı için Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ'nin istediği oran konutlarda yüzde 15, sanayide yüzde 10. Peki,'BOTAŞ'ın doğalgazda yapmak istediği artış nedir?' deyip, onu da sizin için biz sorduk ve BOTAŞ Genel Müdürü Saltuk Düzyol'dan, "Ocak ayındaki ilk artış oranı iki haneli olmayacak ama devamı diğer aylarda gelecek" yanıtını aldık. Sözün özü, doğalgaza ve elektriğe zam geleceği bugün itibarıyla kesinleşmiş durumda.
Peki bu zamlar cebimizden ocak ayı sonunda ne götürecek? En basit yoldan bir hesap yapalım. Diyelim ki kış aylarında 300 metreküp doğalgaz kullanıyorsunuz. Bugün itibarıyla BOTAŞ'ın dağıtım şirketlerine satış fiyatı 0.45 Ykr. Yani ayda 135 YTL'lik gaz harcıyorsanız buna bir de yüzde 18'lik KDV eklendiğinde evinize gelen aylık fatura 159 YTL'yi buluyor. Doğalgaza iyi ihtimalle yüzde 5 zam geldiğinde birim fiyat 0.48 Ykr'ye çıkıyor. KDV eklendiğinde de rakam 169 YTL'ye ulaşıyor. Yani faturanızda bir anda aylık 10 YTL'lik bir artış oluyor.
Aynı şekilde Türkiye'de ortalama bir evin kullandığı elektrik miktarı 250 kilovat saat düzeyinde. Bugün için konutlarda elektriğin birim fiyatı 0.12 Ykr. Bu da ayda 30 YTL eder. Bu rakama yüzde 18 KDV'yi de eklediğimizde faturamız 35.4 YTL'e yükseliyor. Başbakan'ın sözünden hareket ederek konutlara yüzde 15 zam geldiğinde, 250 kilovat saat elektriğin birim fiyatı bir anda 0.14 Ykr'ye çıkıyor. Aynı miktarda elektrik için ödemeniz gereken tutar da 30 YTL'den 35.6 YTL'ye yükseliyor. Yüzde 18 KDV ile evinize gelen elektrik faturası da 42 YTL'ye ulaşıyor. Elektrik faturanız da yaklaşık 6 YTL artmış oluyor.
Geri
dönersek aynı oranda gaz ve elektrik kullandığınız halde ocak ayında 16 YTL fazladan para ödemeniz gerekecek. Eğer maaşınız bin YTL ise aylığınızın en az yüzde 1.6'sını yeni gelen bu iki zamma ayıracaksınız, bizden söylemesi...