kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Aralık 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ev kadınları enflasyonu fonla yıktı!

Rahim AK EKONOMİ
80 bin ev kadını parasını emeklilik fonlarına yatırdı. Türkiye'nin en iyi getirisini sağlayan fon ev kadınlarının seçtiği oldu. Nisan 2005'ten beri her ay 100 YTL yatıran ev kadınının parası 4 bin YTL'yi buldu..
İki yıl önce Desperate Housewives (Umutsuz ev kadınları) dizisine reklamlar vererek ev kadınlarının emeklilik planı sunan Anadolu Hayat Emeklilik'e katılan ev kadınlarının fonu şimdiye kadar Türkiye'nin en iyi getiriyi sağlayan fonu oldu. Nisan 2005'te 100 YTL ile sisteme giren bir kadın ortalama olarak her ay 100 YTL sisteme ödeme yaptı. Ödenen paranın yüzde 23'ünü ise vergi iadesi olarak geri aldı. Böylece net olarak 2 bin 541 YTL toplam para ödedi. Bunun karşılığında yönetim ücretlerini de çıktıktan sonra şimdi fonlarında tam 3 bin 981 YTL birikmiş oldu.

11 AYDA YÜZDE 33 GETİRİ
Bir başka deyişle paraları yılda yüzde 36.8 değerlenmiş oldu. Edinilen bilgilere göre şimdiye kadar 80 bin ev kadınının sisteme girdi. Anadolu Hayat'ta ev kadınlarının fonlarını yöneten İş Portföy Yönetimi şirketi ise bu fonların yönetildiği dengeli ve esnek fonlar ile devlet iç borçlanma senetlerinin değerlendirildiği fonlarda (diğer adıyla bono fonları) şimdiye kadar en iyi getiriyi sağlayan emeklilik fonları oldu. Anadolu Hayat Emeklilik'in toplam 6 kategoride yönettiği fonların 4'ü Türkiye'nin en iyi getiriyi sağlayan fonu oldu. Şirketin Büyüme Amaçlı Esnek Emeklilik Fonu şimdiye kadar 11 ayda yüzde 32.9 getiri sağladı. Aynı tip fonlarda Garanti Emeklilik'in fonu ise yüzde 31.71 ile ikinci en iyi getiriyi sağladı. Üçüncü ise yüzde 29.6 ile Yapı Kredi oldu. Anadolu Hayat'ın aynı kategoride yönetilen Turuncu Emeklilik adlı fonu da yüzde 27'lik getiri ile dördüncü oldu. En fazla tercih edilen fonlardan olan kamu iç borçlanma senetlerine bağlı emeklilik fonlarında da Anadolu Hayat, yüzde 19.4'lük getiri ile birinci sırada. Bono fonu da denen bu fonların ortalama getirisi yüzde 17.47. Bono fonlarında ikinci sıradaki şirket yüzde 19.28 ile Garanti Emeklilik. Fortis ise yüzde 19.09 ile üçüncü.

YÜZDE 228 DEĞER KAZANDI
Türkiye'deki BES birçok ülke incelenerek uyarlanmış bir sistemdir. BES'in çok iyi bir zamanda başlaması nedeniyle katılımcılara yapılan projeksiyonların oldukça üzerinde ortalama getiriler verdi. Sistem başladığında sisteme giren ve örneğin esnek emeklilik fonu alan bir kişinin parası yüzde 228 değer kazandı. Yüzde 52 ile en fazla katılımcı çeken bono fonuna girenlerin parası ise yüzde 125 arttı.
Haberin fotoğrafları