kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Aralık 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
'GÖZÜNÜZ BİZDE OLSUN'... Bölgede hemen hemen her gün bir yürüyüş oluyor. Makedonya'daki Arnavut azınlık da "Gözleriniz Kosova'da olsun" pankartları açarak Kosova'nın bağımsızlığını kazanmasını isteyen eylemlere katıldı.

'Bakanlık istiyoruz'

Fikret Aydemir
Seçimde üç milletvekili çıkaran parti, Türklerin varlığını koruma amacında. "Kültür, sağlık veya ulaştırma bakanlığı istiyoruz" diyen başkan Yağcılar, binlerce oylarının kaybolduğunu iddia etti..
Kosova'da Türkler, nüfusun sadece yüzde 1'ini oluşturuyor. Ancak 17 Kasım'da yapılan genel seçimlerde, Türkleri siyasette temsil eden Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) üç milletvekili çıkarmayı başardı. KDTP Genel Başkanı Mahir Yağcılar'la Kosova'nın durumunu, gerilimi ve siyasi ortamı konuştuk. Genç siyasetçi, yeni kurulacak hükümette bakanlıklar beklediklerini belirterek 17 Kasım'daki seçimi kazanan Kosova Demokrasi Partisi (PDK) ile görüştüklerini anlattı. Yağcılar SABAH'a yaptığı açıklamada, 2 milyon nüfuslu Kosova'daki 20 bin Türk'ün tek partisi olduklarını ifade etti. Amaçlarının, Türklerin varlığını korumak olduğunu vurgulayıp şöyle devam etti:

GÖRÜŞMELERDE BEKLENEN OLDU
*
Hükümetin ortağı olacağımıza inanıyorum. Bakanlık veya bakan yardımcılığı bekliyoruz. Arzumuz kültür, sağlık veya ulaştırma bakanlıklarından biri. Kosova'da yaşayan Türk toplumu ve Türkiye ile Kosova ilişkileri açısından bir bakanlık elde etmemiz önemli...

* Kosova'nın geleceğine ilişkin Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde yürütülen görüşmeler sonuçsuz kaldı. Sırp ve Arnavut taraflarının pozisyonları tamamen zıt olduğu için beklenen oldu. Beklentimiz, Kosova'da barış ve huzurun sürmesi ve istikrarın sağlanması. Bu istikrar için de azınlık toplumu olarak kazanımlarımızın sürmesini istiyoruz.

'PLANIN ALTERNATİFİ YOK'
*
Kosova'da istikrarı BM'nin eski özel temsilcisi Marti Ahtisaari'nin planında görüyoruz. Bu planda Kosova'nın şartlı bağımsızlığı söz konusu. Sanırım Avrupa Birliği kararını verdiğinde, Ahtisaari planı da yürürlüğe girecektir.

* Plan iyi bir hukuki zemin yarattı. Kosova için bu planın alternatifi yok. Hem BM'nin hem de AB'nin desteklediği bu model kabul edilecektir... 17 Kasım'da yapılan genel seçim sonuçlarına göre KDTP Genel Başkanı Mahir Yağcılar ile parti üyeleri Enis Kervan ve Müfera Şinik 120 sandalyeli mecliste milletvekili olacak. Ayrıca ilk kez seçime katılan Yeni Kosova İttifakı (ARK) listesinden Türk kökenli Suzan Nobırdalı da milletvekili koltuğuna oturdu. Bağımsız Türk aday Cemil Luma ise barajı geçemedi.