kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Aralık 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Mustafa Koç "Makro açıdan ekonomide işler gayet iyi görünüyor' dedi

Arçelik'i tehdit görenler almak için teklif yapıyor

TİMUR SIRT
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, sektörde belli bazı oyuncuların Arçelik'i tehdit olarak gördükleri için bertaraf etmek amacıyla alım için teklif getirdiklerini söyledi..
Arçelik küresel rekabeti Uzakdoğu'ya taşıdı. BSH ve Electrolux'ten sonra Arçelik'te Çin'de üretim tesisi açtı. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Çin'de üretime geçmelerini uluslararası pazarda markalarıyla büyüme stratejilerinin gereği olduğunu belirtti ve ekledi: Çin'de ciddi bir satın alma operasyonumuz sürüyor. Koç Sektörde belli bazı oyuncuların Arçelik'i tehdit olarak gördükleri için bertaraf etmek amacıyla alım için teklif getirdiklerini söyledi.

İSMİ BEKO OLARAK DEĞİŞTİ
Arçelik dünya devleri ile rekabet için Romanya ve Rusya'dan sonra Çin'de de üretim yapmaya başladı. Temmuzda, Çin'de 'Changzhou Casa-Shinco' adlı şirketin hisselerinin tamamını 60 milyon Çin Yuanı (yaklaşık 8 milyon dolar) karşılığı satın alan Arçelik, önce şirketin ismini Beko Electrical Appliances olarak tescil ettirdi ardından çamaşır makinesi fabrikasını, düzenlenen törenle hizmete açtı. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç ile Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı ve Arçelik Genel Müdürü Aka Gündüz Özdemir, Çin'de yapılan açılış öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. Küresel marka olma ve bu konuda gerçekleştirilebilecek ortaklıklara ilişkin olarak gelen sorulara Koç, ciddi firmalardan teklif geldiğini ancak genelde tek görüşme bazında kaldığı yanıtını verdi. Sektörde 1970'de 60-70 olan büyük oyuncu sayısının 2002'de 7-8'e düştüğünü söyleyen Koç, şöyle devam etti:

'TEK GÖRÜŞME OLUYOR'
"Konsolidasyon aynen sürüyor, bundan sonra da sürecek. Tabii burada Arçelik, zaman zaman -zaten oyuncular da belli- ciddi firmalardan işbirliği veya alım satım bazında teklifler alıyor. Bunları değerlendiriyoruz, şu anda elle tutulur bir şey maalesef yok. Çünkü her bize yaklaşan kendine yontmaya çalışıyor. Arçelik'in potansiyelini çok iyi bildikleri ve kendileri için büyük bir tehdit oluşturduğunun farkına vardıkları için, bir şekilde bunu bertaraf etmek istiyorlar. Çok önemli veya enteresan bir şey olmadıkça, bir tek görüşme bazında kalıyor.'' Mustafa Koç, Çin yatırımına ne zaman karar verildiğine ilişkin bir soru üzerine, Çin'in bugün yıllık yaklaşık yüzde 8-10 büyüme gösterdiğine, önümüzdeki üç yıl içinde de dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olmasının öngörüldüğüne işaret ederek, dolayısıyla böylesine büyük bir pazarda Arçelik gibi bir şirketin olmamasının düşünülemeyeceğini kaydetti.