kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Aralık 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Babacan ilk kez NATO toplantısında

Yeni Haber
Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, görevine başladıktan sonra ilk kez NATO Dışişleri Bakanları'nın olağan Aralık toplantısına katılacak. 7 Aralık'ta Brüksel'de yapılacak toplantının gündeminde ağırlıklı olarak Afganistan ve Kosova olacak.

Örgütün genişlemesi ve 2008 yılında Bükreş'te yapılacak zirve ile ilgili konuların da ele alınacağı toplantıda Türkiye açısından sıkıntı yaratan, Afganistan ve Kosova'daki NATO-AB işbirliği sorununun da gündeme gelmesi bekleniyor

NATO-AB İŞBİRLİĞİ SORUNU

Brüksel'deki toplantının, Türkiye'nin, Kıbrıs Rum Kesimi nedeniyle Afganistan ve Kosova'da NATO-AB işbirliğini "engellediği" yolundaki iddiaların yeniden yoğunlaştığı bir döneme rastladığına dikkat çekiliyor.
Ankara ise bu iddiaları reddediyor. "NATO ile AB arasında işbirliğinin gerçekleştirilmesini engellemek gibi bir amacının olmadığı"nı vurgulayan Türkiye, 2002 yılında alınan kararların doğrultusunda bu tür bir işbirliğinde yalnızca NATO'nun Barış için Ortaklık Programına katılan ve NATO ile güvenlik anlaşması imzalamış bulunan ülkelerin yer alması gerektiğini söylüyor.

NATO-RUSYA TOPLANTISI

NATO ülkeleri Dışişleri Bakanları ayrıca Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile NATO-Rusya Konseyi toplantısında buluşacak.
Toplantının önemli konularını, Rusya'nın Avrupa'daki Konvansiyonel Kuvvetleri Antlaşmasından geri çekilmesi, Kosova ve terörizm oluşturacak.

Akdeniz Diyaloğu kapsamındaki ülkelerin mevkidaşları ile çalışma yemeğinde biraraya gelecek NATO Dışişleri Bakanları, son olarak NATO-Ukrayna Komisyonu toplantısına katılacak. Toplantıda NATO-Ukranya işbirliğinin yanısıra Ukrayna'nın üyelik hedefi de ele alınacak.

(ANKA)