kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Aralık 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Baykal CHP'nin yeni sloganı olan "Kürt, Türk kardeş, PKK kalleş" pankartının önünde konuştu.

'Gül biçilen rolü itaatle uyguluyor'

ŞENOL ATEŞ / ANKARA
"Yolsuzluklar karşısında bu hükümetin ar damarı çatlamıştır" diyen Baykal, Gül'ün Hâkim ve Savcılar Yasası'nı hızla onaylamasını "Cumhurbaşkanı biçilen rolü itaatle uyguluyor" diye eleştirdi..
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, bütçe görüşmelerinden sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e ve hükümete yönelik eleştirilerini dün de sürdürdü. Türkiye'nin eğitim, yargı ve medya alanında hükümet tarafından kuşatıldığını belirten Baykal, "Yolsuzluklar karşısında bu hükümetin ar damarı çatlamıştır" dedi. Baykal, Çankaya Köşkü'nden Hâkim ve Savcılar Yasası'na jet hızıyla onay gelmesiyle ilgili Cumhurbaşkanı Gül'e sert çıkarak, "Cumhurbaşkanı kendisine biçilen rolü itaatle uyguluyor" dedi. CHP Parti Meclisi toplantısı öncesinde yeni hazırlanan "Türk Kürt Kardeştir. PKK kalleştir" yazısının bulunduğu pano önünde açıklamalarda bulunan Baykal, hükümet kuşatmasının amacının Türkiye'nin dönüştürülmek olduğunu iddia etti. Baykal, şöyle konuştu: "Türkiye'de Cumhurbaşkanı, toplumun büyük tartışma konuları konusunda anayasaya sahip çıkan, güven veren, hiçbir siyasi parçanın uzantısı olduğunu göstermeyen bir makam olmalıdır. Ne yazık ki Gül, seçiminden bu yana geçen sürede tarafsız, anayasaya sahip çıkan, hükümetlerin yanlışları karşısında 'dur' diyebilen , bazı noktalarda onlara fren olabilme işlevini yerine getirme konumunda değildir. İnceleme yaptırması gerekmez mi, bunlar boşuna mı, hiçbir incelemeyi gerektirmeyen bir durum mu var emir büyük yerden mi geldi. Cumhurbaşkanı inceleme sürecini niye işletemiyor. Eğitimden sonra yüksek öğrenime sıçrayacak bu kuşatma. Bu değişikliklerde cumhurbaşkanı belirleyici olacak."

KAPALI KAPILAR ARDINDA
Parti Meclisi toplantısı da yönetim ile muhalifler arasında gerilimle geçti. Toplantıya, Baykal ile Bayram Meral arasında yaşanan "Nesrin Baytok tartışması" damgasını vurdu. Tartışmalarda "Uşak", "Terbiyesizlik", "Haddini bil" sözleri havada uçuşunca tansiyon iyice yükseldi. Meral, Baytok'un "PM'de konuşanların hepsi anarşisttir" diyerek kendisini suçladığını söyleyince İsmet Çanakçı, "Yeri burası değil" diye müdahale etti. Sinirlenen Meral "Ne uşaklık yapıyorsun" diye çıkışınca Baykal yatıştırmaya çalışarak, önce Baytok'u korudu, Meral ısrar edince de ona "Saygısızlık yapma" dedi. Meral ise "Ben değil, o saygısız" yanıtını verdi. Muhalif üye Emin Koç ise Genel Sekreter Önder Sav'ı suçladı. Koç, Baykal'a "Bugün gelinen noktada parti uçuruma doğru gidiyor. Rahşan Ecevit eline gelen mektuplarla kıyım uyguladı ve sonra DSP yüzde bire düştü. Aynı yöntemi bizim partimizde şimdi Genel Sekreter uyguluyor. Bu doğru değil" dedi.