kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Aralık 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"Hektor heykeli dikeceğine milli yazılımı teşvik et"

Yeni Haber
MHP Muğla Milletvekili Metin Ergun, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın, ''kültürel vizyonunun Hektor heykeli dikmek, misyonun ise devlet tiyatrolarını kapatmak'' olduğunu savundu.

TBMM Genel Kurulunda görüşülmeye başlanan Kültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, Gümrük Müsteşarlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğünün 2008 yılı bütçeleri üzerinde ilk sözü MHP grubu adına Antalya Milletvekili Tunca Toskay aldı.

Toskay, Kültür ve Turizm Bakanlığının bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin son 25 yılda turist sayısında 11, turizm gelirleri açısından da 9. sırada bulunduğunu söyledi. Toskay, bakanlığa ayrılan bütçeyle ciddi bir kültür ve turizm politikası uygulanamayacağını savundu.

Toskay, cari açığın önüne geçmek ve istihdamı artırmak için turizm sektörüne ilgi gösterilmesi gerektiğini dile getirdi.

Turizm sektörünün ciddi sorunları bulunduğunu belirten Toskay, Türkiye'nin her türlü turizm ürününü üretme kapasitesine sahip olduğunu söyledi. Toskay, ancak turistlerin sadece dinlenme turizmi amacıyla Türkiye geldiğini, bunun da kıyılarda yoğunlaşmaya, çevrenin bozulmasına yol açtığını kaydetti.

Toskay, turizm sektöründe ürünlerin çeşitlendirilmesi ve iç bölgelerin turizme açılması gerektiğini dile getirdi.

MİLLİ ÇİZGİ FİLM VE MİLLİ BİLGİSAYAR OYUNLARI

MHP Muğla Milletvekili Metin Ergun, kültür ve sanatın, turizmin cazibesine feda edildiğini ifade ederek, bakanlığın genel bütçeden aldığı payın binde 3,7 olduğunu, kültüre, turizme göre daha az pay düştüğünü belirtti.

Ergun, AK Parti iktidarı döneminde, kültür ve sanatın feda edildiğinin bir göstergesinin, bakanlığın kültür alanında vizyon ve misyonunu kaybetmesi olduğunu savundu. Ergun, ''Sayın Bakanın bütçe sunuş konuşmasındaki artistik üslubunun etkisine girersek, böyle bir vizyon ve misyonun olduğunu görürüz, fakat projelere baktığımızda hiçbir kültürel
vizyon veya misyon göremeyiz'' diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığının, kültür konusunda kafasının karışık olduğunu ileri süren Ergun, ''Basından takip edebildiğimiz kadarıyla Sayın Bakanın kültürel vizyonu Hektor heykeli dikmek, misyonu da devlet tiyatrolarını kapatmak olsa gerek'' dedi.Ergun, milli çizgi film endüstrisi oluşturulmasına, milli bilgisayar oyunları yazılım endüstrisinin teşvik edilmesine yönelik projelerin bulunmadığını ifade etti.

"ULUFE DAĞITIR GİBİ''

MHP Çanakkale Milletvekili Mustafa Kemal Cengiz de Vakıflar Genel Müdürlüğü bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada, genel müdürlükteki ihalelerde kayırmalar yapıldığını öne sürdü.

Vakıf binaları kiralarının çok ucuz olduğunu, bunların belirli kişilere kanalize edildiğini ileri süren Cengiz, bunların, ''ulufe dağıtılır gibi dağıtıldığını'' savundu.

Cengiz, Vakıflar Genel Müdürlüğünün üst düzey yöneticilerinin, başka vakıflarda da yöneticilik yaparak gelirlerini artırdığını, temettü gelirlerini ceplerine aktardığını iddia etti.

Gümrük Müsteşarlığı bütçesi üzerinde söz alan MHP Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman, gümrüklerdeki veri giriş salonlarının yetersiz kaldığını söyledi.

Büyükataman, kaçakçılığı sadece sınırlarda, gümrük kapılarında değil tüm yurtta denetlemenin tek yolunun, ekonomiyi kayıt altına almaktan geçtiğini belirtti. Büyükataman, güçlü devletin, gümrüğüne hakim devlet anlamına geldiğini vurguladı.

''KÜLTÜRLER MOZAİĞİ DEMEK YANLIŞ''

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Avni Doğan, Osmanlı İmparatorluğunun son 50 yılı ile Cumhuriyet döneminde ortaya konulan çağdaş uygarlık hedefinin doğru bir politika olduğunu söyledi.

Türkiye'de son günlerde ''kültürel haritalar oluşturma'' modası olduğunu ifade eden Doğan, ''Türkiye'nin kültürel rengi tektir. İngilizler, İngilizce konuşur. Fransızlar, Fransızca konuşur. Almanlar, Almanca konuşur ama kültürlerden bahsederken, 'Batı, Avrupa kültürü' derler. Bizim kültürümüz tektir. Bu kültürün adı, Türk-İslam kültürüdür'' diye
konuştu.

Doğan, Türkiye'yi bir ''kültürler mozaiği'' diye tanımlamanın çok yanlış ve art niyetli bir yaklaşım olduğunu kaydetti.AK Parti Trabzon Milletvekili Safiye Seymenoğlu, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğünün güçlendirilmesi, opera ve bale sanatının geniş kitlelere ulaştırılması için Samsun, Gaziantep, Sivas ve Van müdürlüklerinin faaliyete geçirilmesini istedi.

DT YASASI YETERSİZ

AK Parti Isparta Milletvekili Sadi Bilgiç, Devlet Tiyatrolarının (DT), turnelerle temsillerini ülke geneline yayarak, geniş kesimlere tiyatroyu götürmeyi hedeflediğini belirtti. DT yasasının, kurumun sorunları çözmekte yetersiz kaldığını anlatan Bilgiç, kurum yönetimi ile sanatçılara tercih olanağı sağlayacak bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu kaydetti. Bilgiç, ''Yeni bir yasa ve tüzük düzenlemesi, devlet tiyatroları için şarttır'' dedi.

100 BİN KİŞİYE SICAK YEMEK

AK Parti İstanbul Milletvekili İrfan Gündüz, Vakıflar Genel Müdürlüğünün hizmetleri hakkında bilgi verdi. AK Parti iktidarı öncesi 23 imarethanede 14 bin kişiye sıcak yemek sunulduğunu, bugün ise 81 ilde 108 imarethanede 100 bin kişiye sıcak yemek verildiğini anlatan Gündüz, 794 ilçede 71 bin 850 aileye 10 kalemden oluşan kuru erzak yardımı
yapıldığını, bunun 100 bin aileye çıkarılmasının hedeflendiğini söyledi. Gündüz, 2002-2007 yılları arasında 2 bin 613 tarihi eserin restore edildiğini bildirdi.

''TÜRKİYE'DE FARKLI KÜLTÜRLER VAR''

DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Türkiye'de Kürt kültürü başta olmak üzere birçok farklı kültür bulunduğunu, Kültür ve Turizm Bakanlığının da bu kültürlere dair araştırma yapması gerektiğini söyledi.Kürt kültürünün geliştirilmesinin toplumsal barış açısından önemli olduğunu ifade eden Tuncel, Kürt kültürü alanında çalışma yapan sivil toplum örgütleri, yayınevleri, enstitüler ve müzik yapım firmalarının teşvik edilmesine yönelik projeler başlatılmasını istedi.Tuncel, Kürt edebiyatı, sineması ve folkloru alanlarında çalışan sanatçılara destek olunmasını isteyerek, Kürt halk şarkıları, şiirleri, masal ve manilerinin derlenerek, saklanması gerektiğini söyledi.

DTP Batman Milletvekili Bengi Yıldız da ''ağalık düzeninin'', 21. yüzyıl Türkiye'sine taşınmasında diğer Cumhuriyet hükümetleri kadar, AK Parti hükümetinin de payı bulunduğunu öne sürdü. Yıldız, Hazine arazilerin topraksız köylü ve çiftçiye dağıltılması gerektiğini ifade etti.Yıldız'ın konuşmasından sonra, TBMM Başkanvekili Eyyüp Cenap Gülpınar,
öğle yemeği için birleşime 1 saat ara verdi.

AA