kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Aralık 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Can Akın Çağlar

Ziraat'in rekor kıran kârından çalışana 40 milyon YTL düştü

HACER GEMİCİ
2006'da 2.1 milyar YTL'lik rekor kâr yapan Ziraat Bankası, bunun 40 milyon YTL'sini yönetim kurulu ve çalışanlarına dağıttı. Genel kurulda alınan kararla yönetim kuruluna 4 maaş da ikramiye verildi..
Kamunun dev bankası Ziraat Bankası'nın 2006 yılında net 2 milyar 100 milyon YTL'yi bulan rekor kârından, banka yönetimi ve çalışanlarına da 40 milyon YTL düştü. Edinilen bilgiye göre, Ziraat Bankası'nın 2007 yılının nisan ayında yapılan genel kurulunda, "Net kârdan kanunu yedek akça ve ortaklara 1'inci temmettü ayrıldıktan sonraki bakiyenin yüzde 2.1'ine denk gelen kısmının yönetim kurulu üyelerine ve yönetim kurulunca belirlenen banka personeline bir brüt aylık tutarını aşmamak kaydıyla 31 aralık 2007 tarihine kadar ödenmesi" karara bağlandı.

ANA SÖZLEŞMEDE VAR
Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, söz konusu tutarın 40 milyon YTL olduğunu ve yönetim kurulu üyeleri ile personele dağıtımının yapıldığını söyledi. Kârdan yönetim kurulu ve çalışanlara pay dağıtılması ile ilgili madde Ziraat Bankası'nın ana sözleşmesine Vural Akışık'ın Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı olduğu dönemde girmiş ve büyük tartışmalara neden olmuştu. Ana sözleşmenin 26'ncı maddesinde, genel kurul tarafından kabul edilmesi halinde net kârın yüzde 5'ine kadar olan bölümünün yönetim kurulu üyeleri ve banka personeline brüt aylıklarının üç katını aşmamak üzere dağıtılması düzenlenmişti.

İLK KEZ UYGULANDI
Edinilen bilgiye göre, söz konusu madde o tarihten beri ilk kez uygulandı. 2006 yılında rekor kâr elde eden Ziraat Bankası, bu yıl cömert davranarak İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda olduğu gibi 'jestiyon' maddesini uyguladı.