kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Kasım 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Tuvalet şartları kötü olan YİBO’lar elbirliğiyle çehre değiştiriyor. Çalışmalar son hızla sürüyor.

Fayanslar çiçekli olduğunda doğayla iç içe gibi geliyor

İLİŞKİLİ HABERLER
Fayanslar çiçekli olduğunda doğayla iç içe gibi geliyor
Gazeteci-yazar Tayfun Talipoğlu Harran ve ilk uygulamanın yapıldığı Birecik'teki YİBO'lara giderek bir film hazırladı. Filmde öğrenciler; önceki ve sonraki yaşam koşullarını, düne ve bugüne dair düşüncelerini anlattı. Tayfun Talipoğlu (T.T.): Tuvaletler nasıl olsun isterdin? Öğrenci (Ö): Tuvaletin muslukları güzel olsun, aynaları, bir de fayansı olsun çok güzel, hatta fayans daha güzel olsun. Bir de kapıları güzel olsun isterdim. Bir de lavabolarda 2 yerine 3 çöp kutusu olsun. T.T.: Fayansların güzel olması nasıl bir keyif veriyor? Ö: Çiçekli olduğunda, sanki doğayla iç içeymiş gibi geliyor bana. O kadar güzel ki...

* Ö: Köyde tuvalet diye bir şey yoktur. Buraya geldik, tuvaletin ne olduğunu öğrendik. Tuvaleti temiz tutmayı, sık sık banyo etmeyi... Burda her şeyi anladık, öğrendik, gördük. T.T.: Köye döndüğünde, akşam 'Dişimi fırçalayacağım' dediğinde sana ne diyorlar? Ö: "Okula gittin de kibarlaştın mı?" diyorlar. Ben de "Ben kibarlaşmadım. Bu önceden de vardı, bilmiyorduk" diyorum.

* Ö: Köydeyken biz okulda en çok 20 kişiydik. Burada toplumda görgü kurallarını, nasıl oturup nasıl kalkıcaz, toplumda nasıl yemek yiyeceğiz, onları öğrendik. Yani hayat konusunda burası bana göre daha iyi. Nasıl yıkanıcaz, nasıl dişlerimizi fırçalayacağız... Her konuda düzenli olmayı öğrendim.

* Ö: Bazı evlerimizde tuvalet bile olmuyor, tuvaletler evin dışında. Burda tuvaletler hep iç içe, temiz... Nasıl kullanacağımızı öğreniyoruz. Burda banyo yapıyoruz, burda temizliği, banyoda neler olacağını görüyoruz.
Haberin fotoğrafları