kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Kasım 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ölmeden haleflerinin seçilmesini istiyor

Yeni Haber
Tibet'in sürgündeki lideri Dalay Lama, Tibet halkının, halefini kendisi ölmeden önce düzenlenecek bir referandumla seçeceğini söyledi.

Dalay Lama, Hindistan'ın kuzeyindeki Amritsar'da düzenlenen dini bir toplantıda yaptığı açıklamada, yeni liderin ancak eskisinin ölmesinden sonra belirlendiği geleneksel anlayışın dışına çıkarak, "Fiziksel durumum zayıfladığı zaman, referandum için ciddi hazırlıklara başlanmalı" dedi.

Ruhani lider, yeni lider için yapılacak oylamanın Moğolistan ve Himalayalardaki Tibet Budizmi'yle ilgili herkesi kapsayacağını söyledi. Bu arada, Çin Dışişleri Bakanlığı, Dalay Lama'nın, varisinin kendisi ölmeden önce bir referandumla belirlenmesi konusundaki sözlerine tepki gösterdi. Çin'in açıklamasında, Dalay Lama'nın sözlerinin dini ve tarihi uygulamalara aykırı olduğu ifade edildi. Dalay Lama, 1959 yılında Çin yönetimine karşı başlatılan isyanın başarısızlığa uğramasının ardından Tibet'ten kaçmıştı. 72 yaşındaki Dalay Lama, 1989 yılında Nobel Barış Ödülü'nü almıştı. Tibetlilerin, Çin yönetiminin, şimdiki Dalay Lama'nın ölümünden sonra yerine geçecek kişinin saptanması sürecini kontrol etmesinden korktukları ifade ediliyor.