kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Kasım 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Orta Doğu konferansı başladı

AA
Yeni Haber
ABD'nin Maryland eyaletinin başkenti Annapolis kentinde 7 yıl aradan açılan Orta Doğu barış görüşmeleri, ABD Başkanı George W. Bush'un, tarafların 2008 sonundan önce bir barış anlaşmasına ulaşılması yönünde anlaştıkları açıklamasıyla kuvvetli bir başlangıç yaptı.

Annapolis'teki Deniz Harp Okulunda gerçekleştirilen ve bütün dünyadan 700'ün üzerinde gazetecinin izlediği konferansın açılış konuşmasında Bush, tarafların, gelecek ay görüşmelerin ilk resmi oturumunu başlatma üzerinde anlaştıklarını duyurdu. Bush ayrıca, Filistin'in, ''terörün alt yapısını'' ortadan kaldırmasını, İsrail'in ise yerleşimlerin genişletilmesine son vermesini istedi.

ABD Başkanı, yanında Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve İsrail Başbakanı Ehud Olmert olduğu halde yaptığı açılış konuşmasında, ''Yol Haritası üzerinde taraflar hemfikirdirler'' dedi.

Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'ın da katıldığı konferansta Bush, katılımcıları, ''kutsal topraklarda barış ve özgürlüğün ilerletilmesini cesaretlendirmeye yönelik bu tarihi fırsatta'' yer aldıkları için takdir etti. Bush, ''yeni bir devletin kurulmasının temellerini atmak üzere buluşmuş bulunuyoruz. Barış ve güvenlik içindeki İsrail ile yan yana yaşayacak demokratik bir Filistin devleti için'' dedi.

''Kuvvetli bir başlangıç yaptık'' diyen Bush, ''İsrail ve Filistin Kurtuluş Örgütü'nün temsilcileri, Ehud Olmert ve Başkan Mahmud Abbas, Annapolis'te, Başkan George W. Bush'un gözetiminde, bu uluslararası konferansın katılımcılarının desteğiyle, şu ortak anlayış sonucuna vardılar: Halklarımız arasında on yıllar süren acılar ve çatışmalara yol açan kan dökülmesine son verilmesi yönündeki kararlılığımızı ifade ediyoruz. Özgürlük, güvenlik, adalet, saygı ve karşılıklı tanımaya dayalı yeni bir barış dönemine yardım etmek, barış ve şiddet olmayan bir kültürü desteklemek, terörizm ve kışkırtmaya karşı durmakta kararlıyız'' ifadelerini kullandı.

Bush'un açıkladığı, üzerinde anlaşılan metne göre, İsrail ve Filistin tarafları, barış içinde yan yana yaşayacak İsrail ve Filistin devletlerinin yanı sıra bütün temel konuları içerecek şekilde iyi niyet çerçevesinde ikili görüşmelerin başlatılmasına karar verildi.

Taraflar, 2008 yılının sonundan önce bir anlaşmaya ulaşılması yönünde ellerinden gelen bütün çabayı gösterecekler.

Ortak komitenin bir ortak çalışma planı oluşturacağı ve her iki taraftan birer temsilcinin katılacağı müzakereler başlayacak. Müzakerelerin ilk tarihi olarak 12 Aralık 2007 verildi. Bush, Abbas ve Olmert'in bu tarihe kadar her hafta bir araya geleceğini söyledi. Tarafların hemen Yol Haritası çerçevesindeki yükümlülüklerini, nihai barış anlaşmasına ulaşılıncaya kadar uygulama kararlılıkları da vurgulandı. Bush, ABD'nin, her iki tarafın da Yol Haritası çerçevesindeki yükümlülüklerini yerine getirmesini izleyeceğini kaydetti.

ABD Başkanı, Olmert ve Abbas'a, ''gösterdikleri kuvvetli liderlikten dolayı'' teşekkür etti. Bush, Filistin halkının egemenlik ve bağımsızlıkla gelecek bir yaşamı, hukuk kuralları altında adalet ve eşitliği, şiddet ve korkudan arınmış bir yaşamı istediğini kaydetti. ABD Başkanı, İsrail halkının da çocuklarını, intihar bombacılarından korkmadan otobüslerle okula gönderebilmeyi, roket saldırılarına ve tehditlere son verilmesini, ülkelerinin tanınmasını ve iyi karşılanmasını istiyor'' dedi.

İstenilen sonuçlara ulaşılmasının çok kolay olmadığını, öyle olsaydı bugüne kadar anlaşma sağlanacağını kaydeden Bush, ''Özgürlük ve barışı kazanmak için hem İsrailliler, hem de Filistinliler zorlu seçimler yapmak durumundalar'' dedi. Ancak iki tarafın liderleriyle geçirdiği zamandan sonra liderlerin, zorlu konuları ele almaya hazır olduğunu belirten Bush, ''Hiçbir tarihi problemi tartışmaktan sakınmayacağız'' dedi.

Bush, Annapolis'te amacın, bir sonuç anlaşmasına ulaşılması olmadığını, amacın, İsrail ile Filistinliler arasında görüşmelerin başlatılması olduğunu vurguladı. ABD Başkanı, Abbas yönetiminin, Filistin devletinin ''terörizmden doğmayacağını'' anladığını ve terörün, bir devlet olmalarının önündeki engel olduğunu kaydetti. Bush, İsrail'in güvenliğinin de, sorumlu, demokratik bir Filistin devletinin kuruluşuyla sağlanacağını kaydetti.

Bazılarının, Orta Doğu barış görüşmeleri için ''zaman uygun değil'' yorumuna karşı çıkan Bush, iki taraftan da cesaretli liderlerle görüşmelerin başlamasının ''tam zamanı'' olduğunu kaydetti. Bush, Orta Doğu'nun geleceği için, bu müzakerelerin başlatılması, ''zaferin aşırılık yanlılarına bırakılmaması'' gerektiğini vurguladı. ABD Başkanı, aşırılık yanlılarının Filistin halkı için ''karanlık bir vizyona'' sahip olduğunu ve bu vizyonun da, kutsal topraklar için ''umutsuzluk ve kaos'' yaratmak olduğunu söyledi.

Bu karanlık vizyona karşılık Abbas yönetiminin, Filistin halkına gelecek için bir alternatif vizyon sunduğunu belirten Bush, bu bölgede toplumların özgürlük, barış ve umut üzerine kurulması umudunu dile getirdi. Filistinli reformcuların, bu umutlu vizyonu yerine getirememesi durumunda aşırılık yanlısı güçler ve terörün kuvvetleneceğini kaydeden Bush, bu takdirde bir kuşak Filistinli'nin, aşırılığa karşı kaybedileceğini ve Orta Doğu'nun umutsuzluğa sürükleneceğini söyledi. Bush, ABD'nin, barış görüşmelerinin başarılı sonuçlanması için ''elinden gelen her şeyi'' yapacağını da kaydetti.

Lübnan'da demokrasinin önemini vurgulayan Bush, bunun, Orta Doğu barışı için hayati önemde olduğunu, Lübnan halkının cumhurbaşkanını, dışarıdan baskıların olmadığı bir ortamda seçmesi gerektiğini kaydetti.

Bush ayrıca, Olmert ve Abbas'a, kişisel olarak görüşmelerin başarısının sağlanmasında elinden geleni yapacağı sözü verdi.