kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Kasım 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Rum Matsakis'i aşk uslandırdı

Duygu GÜVENÇ
Türkiye düşmanlığıyla tanınan Rum parlamenter Matsakis bir Türk kızına âşık oldu. Bu aşk sayesinde hafta içinde yapılan AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu'nda Matsakis AB yerine, Türkiye lehine görüş açıkladı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Rum Matsakis'i aşk uslandırdı
KKTC sınırında iki yıl önce Türk bayrağını indiren, Türk askerine hakaret eden, geçen yıl geldiği Meclis çatısı altında da karışılık yaratan Rum parlamenter Marios Matsakis'in bir Türk kızına âşık olduğu ortaya çıktı. İddiaya göre bu aşk sayesinde de Matsakis, hafta içinde yapılan AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu (KPK) toplantılarında, Türkiye'yi eleştirmek yerine AB'yi eleştirdi. SABAH bu iddiaları 53 yaşındaki Matsakis'e sordu. Matsakis, önce kaçamak yanıt verip, "Ben Türk kadınlarına âşığım ama sorun şu ki onlar bana âşık değil. Türk kadınları çok hoş, çok güzel. Sadece dış görünüş olarak değil aynı zamanda iç dünyası da güzel" dedi. Ardından "özel biri var mı" sorusuna ise, "Belki... Bu konu hakkında konuşmak istemiyorum. İlişki hakkında konuşmak için daha çok erken. Bu benim özel hayatım..." karşılığını verdi. Matsakis, "Yani âşıksınız" sorusunu, başıyla gülümseyerek onaylarken, "Belki size daha sonra söylerim" dedi. Kıbrıs Türklerinden de 1974'te yaşanan olaylar için özür dileyen Matsakis'e işte bu sırada, "Yoksa aşkınız Kıbrıs Türkü mü?" sorusunu yönelttik ama bu soruyu da "Özel hayatımı konuşmak istemiyorum" diyerek yanıtladı.

TELEFON KARTI ALDI
Geçen yıl katıldığı KPK toplantıları sırasında, "Burası ne biçim bir ülke, cep telefonum bile çekmiyor" sözleriyle olay çıkaran Matsakis, bu kez kontörlü kart aldı. "Ne yapalım, uyum sağlamak zorundayız. Hayat da böyle" diye konuşan Matsakis'in mesajları ise şöyle:

* Kesinlikle Türkiye'nin AB üyeliğinden yanayım. Biz Kıbrıslılar Türkiye'yi, düşman olarak karşımıza almak yerine bir dost ve müttefik olarak yanımıza almalıyız. Türkiye büyük tarihi geçmişi olan, saygın bir ülke. Gururlu insanları var ve çok güçlü.

* Türk bayrağını almamın nedeni Türkiye'ye bir hakaret değildi. Dikkatleri AB toprakları içerisinde Türk askerlerinin bulunduğuna dikkat çekmek istedim. Bayrağa saygısızlık yapmadım. Ben onu AB'nin en saygın kuruluşuna Avrupa Parlamentosu'na götürdüm ve başkana verdim. Biz politikacılar şov yaparız.

* Şimdi mantık zamanı, siyaset zamanı değil. Ben Papadopulos'un değil, kendi görüşlerimi söylüyorum. Federal çözüm en iyisi tıpkı Almanya, ABD ve Kanada'da olduğu gibi.

* Kıbrıs'ta, Türk ve Rumlar çok kötü şeyler yaşadı. Kıbrıs Rumları Türklere çok gaddarca davrandı. Olaylar için, o dönemde çocuk olmama karşın, ben Kıbrıs Türklerinden özür dilerim.

Şimdi 21. yüzyıldayız AB çatısı altındayız. Gelecek Türk ve Rumlar için daha güzel olmalı.

ARTIK AB'Yİ ELEŞTİRECEĞİM

*
AB Türkiye'ye eşit davranmıyor. Bu ahlaken yanlış. Bazı AB üyeleri Türkiye'yi istemiyor ama çoğunluk Türkiye'den yana. Ben de Sarkozy'yi popüler açıklamaları nedeniyle şiddetle eleştiriyorum. Çünkü AB'nin birliğine zarar veriyor. Bence Türkiye AB'ye üye olacak güçte.

* Bundan sonra Türkiye'yi değil, AB'yi eleştireceğim. Biz Türkiye'de ifade özgürlüğü istiyoruz ama bu AB'de yok. Fransa'da soykırımın inkarını yok saymak bir suç. Avusturya'da bir profesör soykırım iddialarını inkar ettiği için ceza aldı. Avrupa'da çok fazla ayrımcılık var. Mesela Romenlere karşı İtalya'da yaşananlar.

* Ben AP'ye Türkçe'nin de resmi dil olması için başvurdum. Bizim Türkiye'ye ihtiyacımız var ve Türkiye'yi AB'ye almak için elimizden geleni yapmalıyız.

MATSAKİS NE DEMİŞTİ
KKTC sınırında bir nöbetçi kulübesinden Türk bayrağını çalan ve İngiliz üslerine kaçak girdiği için tutuklanan Matsakis, "Türk bayrağını indirmek Nazi bayrağını indirmeye eşdeğer. Kıbrıs'taki tek terörist TSK'dır" demişti.