kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Kasım 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Olayda öldürülen Tilmann Ekkehart Geske'nin eşi Susanna Ekkehart Geske.

'Hıristiyan çocuklarım öldürülmekten korkuyor'

Ersan ATAR - Ömer ADIYAMAN / MALATYA
Malatya'daki yayınevi katliamında yaşamını yitiren Necati Aydın'ın eşi Şemse Aydın ilk duruşmada isyan etti: "Çocuklarım da Hıristiyan. 'Öldürülecek miyiz' diye soruyor"..
İLİŞKİLİ HABERLER
'Hıristiyan çocuklarım öldürülmekten korkuyor'
Biri Alman üç kişinin öldüğü ve Genelkurmay'ın 27 Nisan bildirisinde, gerici faaliyetlerin örneği olarak geçen Malatya Zirve Kitabevi'ne yapılan kanlı baskın ilgili dava dün Malatya Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. Davanın ilk duruşmasına, tutuklu sanıklar Emre Günaydın, Salih Gürler, Cuma Özdemir, Abuzer Yıldırım, Hamit Çeker, tutuksuz sanıklar Kürşat Kocadağ, Mehmet Gökçe, sanık yakınları ve her iki tarafın avukatları ile yer darlığından sınırlı sayıda basın mensubu alındı. Olayda yaşamını yitiren Alman vatandaşı Tilmann Ekkehart Geske'nin eşi Susanna Ekkehart Geske duruşmada Türkçe konuştu. Türkiye'yi çok sevdiklerini belirten Geske "Bu memleket bizim de memleketimiz. Malatya'da yaşamaya devam edeceğim. Eşim öldürüldükten sonra komşularımız bana 3 gün boyunca yemek verdiler. Çarşaflı komşularımız, hatta imam bile gelip bize başsağlığı dilediler. Laik sisteme ve adalete güveniyorum. Bu güvenimin sonucunu da görmek istiyorum. Bir Hristiyan olarak bu ülkede yaşamak istiyorum" dedi. Olayda yaşamını yitiren Zirve Yayınevi çalışanı Necati Aydın'ın eşi Şemse Aydın da tepkisini "Çocuklarım kaygıyla soruyorlar. 'Hıristiyan olduğumuz için biz de öldürülecek miyiz' diyorlar. Çocukları katil yapan bu zihniyetin arkasındaki kişilerin çıkarılıp cezalandırılmasını istiyorum" sözleriyle dile getirdi. Müdahil avukatlarından Ergin Cinmen ise "Sanıkların suçu, Türk Ceza Kanunu'nda yer alan 'insanlık suçu'dur. Sanıklar bu nedenle de sorgulansın" dedi. Mahkeme, "insanlık suçu" ndan ek savunma hakkının verilip verilmeyeceğini önümüzdeki duruşmada karara bağlayacağını bildirdi.

ASKERİ SAVCILIK EL ATTI
Bu arada olayla ilgili Malatya 2'nci Ordu Komutanlığı Askeri Savcılığı'nın da soruşturma yürüttüğü ortaya çıktı. ortaya çıkardı. Buna göre Ali Arslan isminde bir kişi mahkemeye bir ihbar mektubu gönderdi. Mektupta, davanın bir numaralı sanığı Emre Günaydın'ı biri jandarma komutanı olmak üzere iki askerin de aralarında bulunduğu üç kişinin azmettirdiğini savundu. Mahkeme mektubu Malatya 2'nci Ordu Komutanlığı Askeri Savcılığı'na gönderdi. Askeri savcılığın da iddia ile ilgili soruşturma yürüttüğü öğrenildi. 14 Ocak'a ertelenen duruşmayı, Almanya Büyükelçiliği temsilcisi Martin Greft, ABD Büyükelçiliği Siyasi İşler sorumlusu Jeffery Collins AB delegasyonu adına Sema Kılıçer de izledi.