kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Kasım 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MELİHA OKUR

Telefonlar sussa da diyalog sürmeli!

Türk Telekom grevinde taraflar bir türlü uzlaşamıyor. Türk Telekom
yönetimi ile Haber İş Sendikası karşılıklı olarak birbirinin gücünü sınıyor. "Ben daha güçlüyüm!" demek için özel bir çaba harcıyor. Esnek yönetim ve ücret pazarlığı asla konuşulmuyor.
Türk halkı ise taraflar arasındaki güç denemesinin faturasını ağır ödüyor. Hizmet almakta zorlanıyor. O yüzden çareyi sabit hat yerine GSM'i tercih etmekte bulmuş. Başta GSM pazarının en fazla aboneye sahip şirketi
Turkcell olmak üzere Vodafone ve Avea sabit hat pazarını kapmak için ince bir strateji yürütüyor. Bu sürecin GSM operatörlerine büyük kazanç sağlayacağı ortada. Olan Türk Telekom'a oluyor!..
Elbette greve karşı olamayız.
Grev, sendikalı her bir çalışanın hakkı. Çalışanların sendikal haklarına toplumun ve işverenin saygılı olması şart. Daha iyi bir gelecek, daha iyi çalışma şartlarını kim istemez ki? Ancak çalışan hakkını savunurken kurumun zayıflamasına da çalışanlar izin vermemeli. Ancak ne dersek diyelim 45 gündür süren grev, çalışanların özgüvenini zedeledi, kurum sevgisini bitirdi. En önemlisi yıllardır birlikte iş yapan arkadaşlar birbirine düşman oldu. Kurum, 'İçerdekiler ve dışardakiler' diye ikiye bölündü. Cepheleşiyor.
Sahi, "İş niye bu noktaya geldi?
Kim nerede hata yaptı?"
Birlikte irdeleyelim.
Bana göre Türk Telekom yönetimi de, Haber İş Sendikası da süreci iyi okuyamadı! Karşılıklı olarak hata yaptılar.
Sendika grev öncesi karşısında uzun süre muhatap bulamadı. Ancak yönetim de, grev sürecinin bu kadar uzayacağını öngöremedi. İş kabak tadı verdi. 45 günü aşan bir grev yönetim açısından stratejik bir hata!
Kulislerde, "Telekom yönetimi çalışanların grevden sıkılıp işe döneceğini düşünüyor" diye yorum yapanlar haklı çıktı. Galiba bazı işgüzarlar, Türk Telekom yönetimine yanlış bilgi verdi...
Haber İş Sendikası'nın sorunu ise zaten belli. Sendika, özelleştirme sürecini doğru okuyamadı. Eğer süreci iyi analiz etmiş olsaydı çalışan istihdamı konusunu özelleştirme öncesi çözer, Güneydoğu Avrupa ülkelerinde olduğu yasal altyapıyı hazırlardı. Herkes bile bile lades dedi.
Sağlıklı altyapısı olmayan özelleştirme, köklü bir sorunu kartopuna dönüştürdü.
Sorunumuz hayırlı olsun!..