kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Kasım 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Okulda 70 bin açık var 180 bin öğretmen işsiz

Pervin KAPLAN
Eğitim-Sen'e göre Türkiye'de öğretmen açığı 70 bini buluyor. Devlet kapısında atama bekleyen 180 bin işsiz öğretmenin en büyük hayali ise "bir gün öğrencilerle buluşabilmek"..
İLİŞKİLİ HABERLER
Okulda 70 bin açık var 180 bin öğretmen işsiz
Onlar işsiz öğretmenler. Sayıları 180 bini buldu. Bugün Öğretmenler Günü'nü onlar buruk kutluyor. Hepsinin hayali öğretmen olarak atanabilmek ve öğrencileri ile buluşmak. Eğitim-Sen'in rakamlarına göre ise Türkiye'de 70 bine yakın öğretmen açığı var. 2007 yılında 207 bin kişi öğretmen olmak için Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (KPSS) girdi. Aralarından 10 bini sözleşmeli olmak üzere toplam 30 bini şubat-ağustos döneminde atandı. İşsiz öğretmenlerin sayısı da 177 bine düştü. Öğretmen olmaktan hâlâ ümidini kesmek istemeyen işsiz öğretmenler ise "Eğitim Emekçileri Derneği" adı altında örgütlendi. Derneğin başkanı Sefa Akdemir 25 yaşında. Ankara Üniversitesi matematik bölümü mezunu. Öğretmenlik için formasyon alan Akdemir 3 yıldır KPSS'ye girdiğini ancak atamasının yapılmadığını söylüyor. Ailesinden hâlâ ekonomik destek almak zorunda kaldığını anlatan Akdemir, "Tek isteğimiz öğrencilerimizle buluşabilmek" diyor.

6 KİŞİ İNTİHAR ETTİ
Yıllarca verilen emeğin ardından işsizlik ya da bir dershanede 400 YTL maaş ile vekil öğretmen olarak çalışmak zorunda kaldıklarını anlatan Akdemir, "Yıllardır atamaların yapılamaması bizi olumsuz etkiliyor. İşsiz kalmanın yanı sıra çevrenin sürekli 'iş bulamadın mı?' baskıları ve ailelerimizden para almak zorunda kalıyoruz. Bu gerileme dayanamayıp intihar eden 6 arkadaşımız oldu. Hayata küsenlerin ve umutları tükenenlerin sayısı ise binlerce" diye konuşuyor.