kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Kasım 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
EDİRNE

Edirne'de nehirler taşmaya başladı

Murat SAVAŞ / SABAH
Tunca Nehri taştı. Bulgaristan'daki barajların dolması sonucu kapaklar açılınca Meriç yükseldi. Edirne'de sel alarmı verildi..
Trakya ve Balkanlar'da devam eden sağanak yağış nedeniyle Tunca Nehri taştı. Meriç Nehri'nde ise sular yükselmeye devam ediyor. Bulgaristan'daki aşırı yağışlar nedeniyle taşma noktasına gelen Rodoplar bölgesindeki İvailovgrad Barajı'nın kapakları açılınca Arda Nehri'nin suları da yükseldi. Arda Nehri'ndeki bu yükseklik, sınırda birleştiği Meriç Nehri'ndeki su seviyesini de yükseltti. Edirne'de normalde debisi 16 metreküp olan Tunca Nehri, aşırı yağışlar nedeniyle 71 metreküp debiyle taşarak yatağından çıktı. Tunca Nehri'nin taşması sonucu, suyun öte yakasında bulunan Karaağaç mahallesinden dönüş yolu sular altında kaldı. Bu nedenle Karaağaç'ta okullar 4 gün süreyle tatil edildi. Karaağaç ile ulaşım gidiş istikametinden sağlanıyor. Su seviyesi sürekli olarak artan Meriç Nehri'nde su nehir yatağından akıyor.

EN YAĞIŞLI YIL
Ancak, Meriç'te önceki gün saniyedeki akış hızı 529 metreküp iken dün bu miktar 727 metreküpe yükseldi. Edirne Valisi Nusret Miroğlu Meriç Nehri'nde bir taşkın beklemediklerini ancak görevlilerin sürekli olarak suyun akış hızını izlediklerini söyledi. Miroğlu, Tunca ve Meriç kıyısındaki iş yerleri ve besicilerin tahliye çalışmalarına başladığını belirtti. Kasım ayındaki yağışlar açısından 78 yılın ortalamasına göre en yağışlı dönemlerde bile Edirne'de metrekareye 71 kilogram yağış kaydedilirken, bu yıl bu miktar 125 kilograma ulaştı. Öte yandan, önceki gün sel felaketi yaşayan Tekirdağ'da da sağanak yağışlar yeniden etkili olmaya başladı.
Haberin fotoğrafları