kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Kasım 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Artık gücü, parası olan ihale kazanacak

ANKARA
Başbakan Erdoğan, dünyanın en büyük 225 müteahhit firması arasına giren 22 Türk şirketine ödül verirken "Özel sektörümüzün ayağına takılan her türlü prangayı çözeriz" diye konuştu İhale Yasası'nı eleştiren Erdoğan yasadaki sıkıntıları çözmek için çalıştıklarını belirtti ve ekledi: "En düşük fiyatı verene iş verilir mantığı yanlış. Artık gücü, parası, kadrosu olan ihale alacak" ..
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan kamudaki ihale sistemini eleştirerek yapılan çalışmalarla en düşük teklifi verene değil gücü, parası olana ihale verilmesinin sağlanacağını belirtti. Erdoğan, Ankara'da '2007 Yılı Yurtdışı Müteahhitlik Başarı Ödülleri'nin verilmesi nedeniyle düzenlenen törende bir konuşma yaptı. Erdoğan Afganistan, Afrika ülkeleri gibi zor coğrafya ve şartlarda çalıştıklarını belirterek "Hatta bu uğurda şehitler verdik, kaçırılan mühendislerimiz oldu, bunları diplomatik münasebetlerle geri alma imkânımız oldu. Ama bu işin kaderi bu. Bundan sonra da yaşanacak. Bu mücadele bu şekilde sürecek'' dedi. Başbakan Erdoğan'ın konuşmasında en dikkat çeken bölümü ise kamu ihale yasasına ilişkin oldu. Yasada bazı sıkıntılar olduğunu ve bunu düzeltmek için çalıştıklarını belirten Erdoğan, bazı müteahhitlerin fiyatlarını yüzde 60 kırarak ihaleyi aldığını ancak işi tamamlayamadan kaçtığını söyledi. Erdoğan, "En düşük fiyatı verene iş verilir mantığına ben Başbakan olarak karşıyım. Bu yanlış. Bizim burada aramamız gereken uygunluktur, en uygun fiyatı verendir" dedi.

PARANI GİT MÜTEAHHİTTEN AL!
Geçmişteki ihalelerde sorunlar yaşandığını vurgulayan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz, artık o anlayışlarla ihale yapmayız, bundan sonra da yapmayacağız. Gücü olan, parası olan, iş bitirebilecek kabiliyeti olan kurumlar, devletten iş alacak. 'Biz paraları verelim, verdikçe iş yürüsün' böyle şey yok. TOKİ'de bunun acısını yaşıyoruz. Adam yüzde 60 kırım yaptıktan sonra işi bitirmeyip kaçıyor. Ondan sonra da gelip TOKİ'nin önünde inşaat malzemeleri satan bir dükkânın sahibi 'bana borçlusun öde' diyor. Sana borcu olan TOKİ değil müteahhit. Paranı, git müteahhitten para al kardeşim. Ondan sonra oturma eylemi yapanları görüyoruz. Bu tür müteahhitler varsa bunları sizler temizleyip atacaksınız."

MÜTEAHHİT SAYISI 50,100 OLSUN
2005'te dünya müteahhitler ligine girenlerin sayısı 14 iken 22'ye çıktığına işaret eden Erdoğan 50, 100 olmasını canı gönülden istediklerini söyledi. Erdoğan, Türk müteahhitlerin, yurtdışında yaptıkları işler dolayısıyla Türkiye'nin bu alanda dünyanın ilk üçüncü ülkesi olduğuna işaret ederek, "Kendi iş adamımız, dışarıda bu başarıyı gösterirken, bizim küresel sermayeye, yabancı yatırımlara sınırlarımızı kapatmamız söz konusu olamaz'' diye konuştu.