kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Kasım 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MELİHA OKUR

Rüzgâra karşı yürüyen Türkler

Haber, BBC'ye ait. Çin, çevreyi kirleten 9 şirketin uluslararası finans kuruluşlarından fon bulmasına engel olacakmış... Bir süre önce ABD'deki dev yatırım bankaları da karar aldı! Yeşilci oldular, çevreci şirketlere fon sağlayacaklar...
Çevreye saygı insana saygıyı zorunlu kılıyor! Darısı Türkiye'nin başına!..
Türk yatırımcılar bu kez boş durmuyor, rüzgâra koşuyor. Herkes 'rüzgârın oğlu' olmaya kararlı. Türkiye'de yıllarca Çanakkale'den Alaçatı'ya, Hatay'dan Bandırma'ya esen rüzgâr boşa gitti. Birkaç inançlı yatırımcı dışında kimse rüzgârı yatırıma dönüştüremedi. Birileri rüzgârın yatırıma dönüşmesini istemedi! Sonunda Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) düğmeye basınca iş bitti.
Açıkçası rüzgâr enerjisi yarışı çok hoşuma gitti...
Niye mi?
Her şeyden önce rüzgâr enerjisi temiz!
İlk yatırım maliyeti yüksek olsa da yatırım maliyeti alternatiflere göre düşük!
Türkiye gibi enerjide arz güvenliği sorunu yaşayan bir ülkede enerjide çeşitlilik niye akıl edilemedi? Hoş, rüzgâr enerjisi yatırımı yapmak için EPDK'ya 750 başvuru yapıldı. Bu 78 bin megawatlık bir kapasite anlamına geliyor. Daha önce verilen izinlerle birlikte özel sektörün 84 bin megawatlık bir kurulu kapasite gücü var. Bu kapasite 7.5 milyar YTL'lik yatırım demek. Görünen o ki, Türk özel sektörü işi öğrendi.
Slogan ortada! Biraz doğalgaz, biraz rüzgâr, biraz hidroelektrik!.. Alın size paçal maliyet!..
Abartmıyoruz, müteahhitler, konfeksiyoncular dahil yerlisi yabancısı rüzgâr yatırımı için kuyruğa girdi.
Başvuru sahipleri bir tek grubu izliyor. PolatDemirer Grubu'nun başlattıkları yatırımı takip ediyor. Demirer Grubu aynı zamanda
rüzgâr türbin kanadı üretiyor.
Kolay mı?
Fransa, Çin ve Kuzey ülkeleri rüzgâr türbin kanadı üretiminde iddialı.
Rüzgâr enerjisi üretmek için yola çıkanlar Fransa ve Çin'den ancak iki yıl sonrasına randevu alabiliyor. Şimdi Demirer Grubu rüzgâr türbin kanadı üretiyor. Başka gruplar sırada. Bu üretim rüzgâra karşı yürüyen Türklerin devrimi!
Hal böyleyken bir baktım ki, İTKİB Başkanı Süleyman Orakçıoğlu da 'rüzgârın oğlu' olmaya karar vermiş.
Giresun'da üretim yaptığı ORSAN Tekstil'deki ortakları Hayrettin Gümüşkaya, Recep Çörekçi ve kardeşi Haldun Orakçıoğlu birlikte rüzgâr enerjisi üretme kararı almış. İşi öğrenmek istiyor. Ortaklıktaki payı binde 1 ile sembolik. ORSAN'cılar Çanakkale Bölgesi'nde 20 megawatlık bir santral kuracak.
Demek ki rüzgârcıların listesi kabarık.