kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Kasım 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
İSVİÇRE SAVUNUYOR.... İsviçre Devlet Başkanı Micheline Calmy-Rey de İran'ın ABD ile masaya oturması için arabuluculuk çalışmaları yapan ve İran'a yönelik yaptırımları en sert şekilde eleştiren liderlerden biri.

Krize üçüncü ülke çözümü

İran lideri Ahmedinecad, nükleer enerjisini tarafsız bir ülkede üretme önerisine olumlu yanıt verdi. Tarafsızlığıyla gurur duyan İsviçre'de, İran için nükleer enerji üretilmesi olası bir Amerikan saldırısını ya da krizin büyümesini önleyebilir..
İran lideri Mahmud Ahmedinecad bugüne kadar ülkesinin nükleer programı konusunda geri adım atmaya yanaşmadı. Ülkesinin barışçıl enerjiye sahip olma hakkının elinden alınamayacağını savundu. Ancak bir süredir uluslararası arenada konuşulan "İran nükleer enerjisini tarafsız bir ülkede üretsin" önerisine yeşil ışık yaktı. İran lideri, yumuşamadan Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da hafta sonu yapılan OPEC (Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü) zirvesinde görüştüğü bir ekonomi gazetesi muhabirine bahsetti.

SUUDİLER DESTEKLİYOR
Altı üyeli GCC (Körfez İşbirliği Konseyi) tarafından desteklenen "tarafsız ülkede nükleer enerji üretme" konusunda "(Arap) dostlarımızla görüşüyoruz" dedi. Görüşmelerin olumlu sonuçlanması durumunda İran'ın nükleer enerjisini tarafsız Avrupa ülkesi İsviçre'de üretmesi gündeme gelecek. GCC, nükleer enerji isteyen İran ve Ortadoğu ülkelerine bu çalışmaların İsviçre gibi bağımsız bir ülkede yapılması teklifini götürmüştü. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Suud El Faysal da bu öneriyi desteklediğini açıkladı. İran'ın nükleer çalışmalarını üçüncü bir ülkeye taşımasının nükleer gerilimi ve nükleer silah tehlikesi yüzünden başlayacak olası bir savaşı engelleyeceği düşünülüyor.