kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Kasım 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İzmit Körfezi'nde beyaz tabaka

Yeni Haber
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Necmi Kahraman, deniz yüzeyindeki beyaz mukuslu tabakanın fitoplanktonlardan (hareket yeteneği akıntıya bağımlı su bitkisi) kaynaklandığını düşündüklerini söyledi.

Kahraman, İzmit Körfezi'nde, toplu balık ölümlerine neden olabileceği bildirilen deniz üzerindeki beyaz mukuslu tabakanın, bu sabah itibariyle İzmit Marina mevkisinde yoğunluk kazanmasıyla ilgili olarak böyle bir oluşumla ilk kez karşılaştıklarını belirtti.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu-Marmara Araştırma Merkezi (TÜBİTAK-MAM) ile konuya ilişkin araştırma yaptıklarını, TÜBİTAK-MAM Kimya ve Çevre Enstitüsü araştırmacılarının denizden iki kez numune aldığını ifade eden Kahraman, ''Analizler henüz sonuçlanmadı.

Bizim ilk tespitimiz, tabakanın mevsimsel biyolojik oluşumdan kaynaklandığı yönündedir. Fitoplanktonlardan kaynaklandığını düşündüğümüz beyaz mukuslu tabaka sadece İzmit Körfezi'nde değil, Marmara Denizi'nin diğer bölgelerinde de görülüyor. Erdek dahil birçok yerde aynı tabakanın bulunduğu haberlerini alıyoruz'' dedi.

Gerekli izlemelerin tamamlanamadığını, araştırmanın zaman alabileceğini dile getiren Kahraman, ''Nereden geldiği, nasıl oluştuğu netlik kazanmadı, ancak sanayi ve zehirli atıklardan kaynaklanmadığını tahmin ediyoruz. Köpük halde bulunması fitoplanktonların çok çabuk ölmesi ve su yüzeyinde birikmesiyle açıklanabilir'' diye konuştu.

Tabakanın yurt dışından başka denizlerden taşınan organizmalar sonucu oluştuğu yönündeki iddialara fazla ihtimal vermediğini dile getiren Kahraman, TÜBİTAK-MAM Kimya ve Çevre Enstitüsü araştırmacılarının, birkaç gün içinde denizden yeniden numune alacaklarını da ifade etti.

Bu arada, TÜBİTAK-MAM Kimya ve Çevre Enstitüsü deniz araştırmacıları tarafından 18 Ekimde İzmit Körfezi'nden alınan numunelerin incelemesinin sürdürüldüğü, konuya ilişkin daha sonra bilgi verileceği kaydedildi.

TABAKANIN TEHLİKELİ OLABİLECEĞİ BİLDİRİLMİŞTİ

(TÜBİTAK-MAM) Başkan Vekili Mehmet Önder Yetiş, yaptığı açıklamada, tabakanın deniz canlıları için tehlike yaratabileceğini ve toplu balık ölümleri olabileceğini belirtmişti.

Literatür çalışmalarına göre, bu ve benzeri oluşumların (musilaj/Mucilage) uzun süredir Adriyatik Denizi'nde görüldüğüne dikkati çeken Yetiş, literatür araştırmalarının olayın birçok nedeninin olabileceğini ortaya koyduğunu, oluşumun meteorolojik ve biyolojik olabileceği gibi, bakterilerden ve toksin üreten fitoplankton türlerinden de kaynaklanabileceğini bildirmişti.

TÜBİTAK MAM Kimya ve Çevre Enstitüsü'nün İzmit Körfezi'nde yaptığı pek çok araştırmada, körfezin karasal kaynaklı organik yükünün ortamın çözümleme kapasitesinin üzerinde olduğunu, bu durumun körfez eko sistemini ve su kalitesini olumsuz etkilediğini de ifade eden Yetiş, bu tür oluşumların karmaşık mekanizmalarını anlayabilmek ve sistemdeki farklı değişimleri de gözlemleyebilmek için körfezde zamana bağlı izleme çalışmalarının hassasiyetle ve süreklilik arz edecek şekilde takip edilmesi gerektiğini vurgulamıştı.

(AA)