kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Kasım 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

OGS Sistemi olmayan otoyol kalmayacak

Yeni Haber
Ulaştırma Bakanlığı, zaman ve paradan tasarruf sağlayan Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) olmayan otoyol bırakmayacak.

Ulaştırma Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, otoyol projelerine hız veren Bakanlık, araç geçişlerini kolaylaştırma çalışmalarına da ağırlık verecek. Bu kapsamda, otoyol kullanıcılarına zaman ve paradan tasarruf sağlayan OGS sisteminin daha da yaygınlaştırılması planlanıyor.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın katılımıyla geçen yıl yapılan İstanbul'un Ulaşım Sorunları Zirvesi'nde alınan karar doğrultusunda Nisan ayından itibaren Boğaz Köprüsü'nden nakit geçiş gişeleri kaldırıldı, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde ise nakit ödeme gişesi 4'e düşürüldü. Buna paralel olarak diğer otoyollarda da OGS ve Kartlı Geçiş Sistemi'ne (KGS) uygun gişeler oluşturuldu.

Otoyol giriş ve çıkışlarındaki araç yoğunluğunu önlemek üzere başlatılan OGS ve KGS sistemi, kullanıcılar tarafından benimsendi. Bu sistemin benimsenmesi sayesinde Mart 2006'da 688 bin 462 olan OGS kullanıcı sayısı 1 milyon 140 bine, 192 bin 875 olan Kartlı Geçiş Sistemi (KGS) kullanıcı sayısı ise 855 bine ulaştı.

Ulaştırma Bakanlığı, araç yoğunluğunun yanı sıra, akaryakıt, iş gücü ve işletme kayıplarının ortadan kaldırılmasına katkı sağlayan bu sistemleri 2008 yılında da yaygınlaştırmayı sürdürecek. Sistemlerin tüm otoyollarda yaygınlaştırılması çalışmaları kapsamında otoyolu bulunan bütün bölgelerde KGS sistemi kuruldu.

Bakanlık, gelecek yıl içinde Çeltikçi ve Çamlıdere Ücret Toplama İstasyonlarının haricindeki tüm istasyonlarda OGS ile geçişi mümkün hale getirecek. Böylece otoyollarda 284 adet KGS gişesine, 191 adet OGS gişesine ve 311 adet nakit gişesine ulaşılacak. Bu arada, İzmir-Aydın ve İzmir-Çeşme otoyolunda ITS'yi (Intelligent Transport System-Akıllı Ulaşım Sistemi) daha önce devreye alınmıştı. Edirne-İstanbul otoyolu ve İstanbul 2. Çevre Yolu ITS sistemleri ise tamamlandı ve önümüzdeki aylarda kabulleri yapılarak işletmeye açılacak.

Öte yandan, otoyol ve köprülerde sadece OGS sisteminin uygulanması halinde trafik akışının daha da hızlandırılabileceği belirtildi. OGS cihazının ücretinin daha da düşürülmesi ya da ücretsiz hale getirilmesi halinde cihazın tüm araç sahipleri tarafından alınabileceği, bunun da trafik akışına olumlu katkı sağlayacağı kaydedildi.

(AA)