kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Kasım 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
NAZLI ILICAK

Abant Toplantısı'ndan izlenimler

Yeni bir anayasayı görüşmek için düzenlenen Abant Toplantısı, bu defa İzmit Karpete'de Green Park tesislerinde yapıldı. 2 gün süren toplantının bütün teferruatını anlatacak değilim. Önemli bulduğum bazı cümleleri aktarmakla yetineceğim.
Prof. Zafer Üskül (AK Parti milletvekili): "1960'dan sonra MGK, bir anayasal kurum haline geldi. Askerin düşüncelerini, böyle bir kurulda siyasetçilerle paylaşabileceği, dolayısıyla darbe yapmayacağı gerekçesi ileri sürüldü. Darbe olmasın diye askerin siyasete müdahalesi kurumsallaştı."
Prof. Ergun Özbudun: "1 982 Anayasası hazırlanırken, siyasete ve siyasetçiye güvensizlik hakimdi. 11 Eylül 1980'e kadar herhangi bir siyasi partiye üye olanlar, 160 kişilik Danışma Meclisi'ne atanmadı. Zaten Kenan Evren, ' Biz temizliyoruz, politikacılar tencereyi pisletiyorlar' diyordu. Siyaset kurumunu bu kadar kötülersen, demokrasinin mantığına da ters düşüp, vesayet rejimine, bürokrasinin egemenliğine, onay vermiş olursun."
Şerafettin Elçi (KADEP Genel Başkanı): "Kürtler, kendilerini yeni anayasada bulmalı. Atatürk milliyetçiliği, Türk milliyetçiliğine göre bir nebze daha iyi. Türk milliyetçiliği ırk anlayışına dayalıdır; başka ırkları boyunduruk altına almak ister. Atatürk milliyetçiliği ise, kültürel bir temele dayanır. Amaç, farklı kimlikleri ve kültürleri yok edip, Türk potasında eritmektir."
Mustafa Destici (Büyük Birlik Partisi): "Türk milliyetçiliği ırkçı bir düzenleme değildir. Olsaydı, Şerafettin Elçi bakanlık yapamazdı."
Prof. Mithat Sancar: "Mutabakat herkesin bir konuda yüzde yüz anlaşması değildir. Görüşler kabul görmese dahi, ben bu tartışma sürecinde yer aldım duygusu önemlidir. Buradan ' Biz bir demokratik toplumuz' hissi çıkabilir. Anayasa çözüm bulmayacak, sadece çözüm arayanların önünü tıkamayacak bir mekanizma oluşturulmalı."
Dengir Mir Fırat: "Sivil anayasadan kastımız uygar anayasadır. Eğer '5'i 1 yerde' değilseniz, anayasa hazırlığının arkasına siyasi irade koymalısınız. Anayasayı sipariş vermedik, ilim heyetine ricada bulunduk. Onlar uygun gördükleri bir şekilde anayasa hazırladılar."