kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Kasım 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Yoksul bir ülkede komedyenlik kolay

ECEVİT KILIÇ
ECEVİT KILIÇ
Avrupa Yakası'ndaki Şahika tiplemesiyle her hafta olay yaratan Binnur Kaya ilk kez konuştu: "Ev kiralarının asgari ücretten yüksek olduğu bir memlekette yaşıyoruz. Bu hem komik hem trajik"..
Doğu'da yoksulluk var. Batı ile Doğu'da yaşayan aynı haklara sahip olmalı.

Kadına yönelik şiddetin önüne geçmek için kadının ekonomik özgürlüğü şart.

Ekranda mahremimi açık ediyorum. O yüzden oyunculuk samimi yapılmalı.


O Avrupa Yakası dizisindeki Şahika tiplemesiyle herkesi gülmekten kırıp geçiren Binnur Kaya. Türkiye'nin en iyi komedyeni olarak gösterilen ve "Dişi Kemal Sunal" denilen Kaya, Bilkent Üniversitesi Tiyatro Bölümü mezunu. Kaya, daha önce Kaynanalar, Bir Demet Tiyatro, Baba Evi, Yabancı Damat gibi dizilerde oynadı. Babam ve Oğlum'daki saf ve çılgın kadın tiplemesiyle herkesi kendine hayran bıraktı. Kaya, Avrupa Yakası'ndaki rolünün aksine çok utangaç. Gösterişten çok uzak, belki de hayattaki en mütevazı insanlardan biri. Kaya ile şöhreti, en çok izlenen programlar olan dizilerin hayatımızdaki yerinin yanı sıra Türkiye gündemini de konuştuk.

* Sinema filmlerinin yanı sıra yıllardır dizilerde de oynuyorsunuz. Ama popüler olmanız Avrupa Yakası'yla oldu. Neden şimdi?
Avrupa Yakası beş sezondur devam eden bir dizi. Popüler bir dizi o yüzden ön plana çıkmış olabilirim. Ama kendimle ilgili kısmında bu ilgiyi hem anlamıyorum hem de buna söyleyecek bir şeyim yok gerçekten. Ben de bunları kendime soruyorum.

* Bu bir patlama aslında...
Oynadığım karakterden olsa gerek. Şahika'nın benim için özel bir yeri var. Aklımızdan geçen, ama yapamadığımız ve söyleyemediğimiz şeyleri ilkel bir canlı gibi birden yapıyor. Gerçekten bazen karşısındakinin şöyle bir suratına vurasınız gelir ya da şu an hakaret edeyim demek gelir insanın içinden ama toplum içinde yaşadığımız için genelde yapmayız. Ama Şahika bunları yapıyor. Zaten ben de yavaş yavaş anlıyorum ve tanıyorum Şahika'yı.

* Avrupa Yakası beş sezondur izlenme rekorlarıyla gidiyor. Dizi artık fenemon haline geldi. Bunu neye bağlıyorsunuz?
Çünkü Türkiye'deki tek komedi dizisi. Ev kiralarının asgari ücretten yüksek olduğu bir memlekette yaşıyoruz. Bu hem komik hem de trajik. Bu aynı zamanda komedi yapabilmek için çok malzeme var demek oluyor. Diğer taraftan hayat gerçekten çok zor. Bu nedenle komedi yapalım derken komik duruma düşmek de var. En azından bu zorlukları biraz unutturup insanları gülümsetebilmek önemli bir şey. Avrupa Yakası bunu yapıyor. Yaptığı işi seven biri olarak hep ne yaşıyorsam, paylaşma izni versin bana hayat diye dua ettim. Çünkü kendimi ifade edebildiğim başka hiçbir araç yok. Gülüyorsak hep beraber gülelim, bir saat mi kalıyoruz o ekranda kendi kendimize gülüyor, eğleniyor durumuna düşmeyelim. Bence dizinin böyle incelikleri var. Gülse Birsel önemli bir beyin. Zaten başarı dediğiniz çok büyük bir yük. Bir insanın işini en iyi şekilde yapması bence en büyük başarı. Şimdi yaşadığımız hayatta başarı demek yukarı çıkmak demek. Yukarı çıkınca da merdivenden mi ineceksin, yuvarlanacak mısın, hep yukarıda mı asılı kalacaksın belli değil. Bu nedenle çok tehlikeli.
Haberin fotoğrafları