kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Kasım 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Mali sisteminiz güçlendi ama hâlâ riskleriniz çok

IMF, Türkiye raporunda ekonomide hassasiyetlerin sürdüğüne işaret edip, "Cari işlemler açığı zirve yaptı, hâlâ yüksek. Enflasyon ısrarla hedef üzerinde seyrediyor" diyerek uyardı..
Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye'yle stand-by anlaşması gereği hazırlamak durumunda olduğu ülke raporlarını yayınladı. 'Türkiye: Mali Sistem İstikrar Değerlendirmesi' adlı raporda, Türkiye'nin mali sisteminin son beş yılda belirgin şekilde güçlendiği belirtildi. Raporda bu gelişmenin hızlı bir şekilde sürdüreceği, uluslar arası entegrasyonunu daha fazla sağlayacağı olasılığı bulunduğu belirtilirken, "Bu süreç sağlamlığının korunması için dikkatli yönetim şart" denildi.

DÖVİZ KREDİLERİNE BAKIN
Raporda, "Bu süreç, sağlamlığının korunması için dikkatli bir şekilde yönetilmelidir" denildi. Raporda ihracatçılar dışındakilere dövizle kredi verilmemesi kısıtlamalarının çeşitli yöntemlerle aşıldığı ifadesi yer alırken saydamlığın iyileştirilmesine ihtiyaç bulunduğu uyarısı yapıldı. Ekonomik etkinliğin iç talebe duyulan yüksek güvene bağlı olarak yeniden denge bulurken zorluklara dirençli kaldığı belirtilen raporda doğrudan yabancı yatırımların, rezervlerin yükselmesine olanak verecek şekilde arttığı bildirildi. Raporda net kamu borç oranının hızlı bir şekilde düştüğü kaydedildi. Hassasiyetlerin sürdüğünü bu raporda da dile getiren IMF, cari işlemler açığının zirve yaptığını, hala yüksek olduğunu, enflasyonun ısrarla hedef üzerinde seyrettiğini belirtti.

22 TEMMUZ ZAYIFLATTI
Temmuz genel seçimlerinin politik riski artırmış bulunduğu tahminine yer veren IMF, bu hassasiyetlerin, dıştan gelen büyük ölçüdeki miktardaki portföy yatırımlarıyla birlikte Türkiye'yi yatırımcı nezdinde duyarlı hale getirdiğini savundu. Bu zemine karşın, yetkililer güçlü politikalar konusundaki taahhütlerini yenilediler. Ek Niyet Mektubu'nda, 2007 için GSMH'nin 6.7'si oranında faiz dışı fazla, sıkı para politikasının muhafaza edilmesi ve yapısal reformlarda ilerleme önerilmiştir' denilen raporda sosyal güvenlik reformunu gerçekleştirmeye yönelik yapısal önlemler, güçlü vergi yönetimi ve mali düzenlemeler ile sağlık ve enerji sektörlerinde verimlilik artışı, "başarılı program icrası gerektiren alanlar" olarak sayıldı.