kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Kasım 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Üstsüz yüzme hakkı isteriz' kampanyası!

Sadi TEKELİOĞLU / KOPENHAG
İsveçli kadınlar, ilginç ve bir o kadar da tartışmalı bir eylem başlattı. Belediye havuzlarındaki yasağın kaldırılmasını ve üstsüz havuza girebilme hakkı istedi! Bu amaçla bir grup oluşturan kadınlar, birçok kentte havuzlarda üstsüz eylem yapıyor..
Avrupa son yıllarda türban konusunu tartışırken, İsveç açılıp saçıldı... Ülkede "üstsüzlük" tartışma konusu oldu. Kadın vücudunun daha fazla cinsel bir obje olmasını istemeyen ve kendilerine "Bare Bröst" (Çıplak Göğüsler) ismini veren bir grup, kadınların belediye ve özel işletmedeki havuzlarda üstsüz yüzme hakkı için savaş başlattı! Tüm üstsüzlük tartışmaları 2 ay önce Uppsala kentinde 2 genç kadının havuza üstsüz girmelerinin engellenmesiyle başladı.

'AYRIMCILIK İSTEMİYORUZ'
Bunun "özgürlüklerine müdahale" olduğunu belirten kadınlar bu durumu protesto için havuzlara üstsüz girmeye başladı. Bir hafta önce Lund kentinde 7 kadının üstsüz havuza girdikleri için dışarı atılmaları eylemlerin sayısını da katılımı da artırdı. Önceki gün de iki kadın havuza üstsüz girerek protestolarının gazete sayfalarına taşınmasını sağladı. Kampanyayı başlatanlardan 21 yaşındaki üniversite öğrencisi Atsbrid Hellroth, "Amacımız, kadın vücudunu cinselleştiren ve ona karşı ayrımcılık yapan, yazılı olmayan kültürel ve sosyal kuralları tartışma konusu haline getirmek" dedi.