kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Kasım 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Barışa su kaldırdılar

Duygu GÜVENÇ ANKARA
Cumhurbaşkanı Gül, İsrail Cumhurbaşkanı Peres ile Filistin Devlet Başkanı Abbas'ı bir araya getirdi. Tarihi görüşmede 10 bin Filistinliye iş sağlayacak sanayi bölgesi için imza atıldı..
Abdullah Gül'ün 2005 yılında Ortadoğu'da istikrarın sağlanması için Filistinlilerin ekonomik kalkınmasını hedefleyen sanayi bölgesi projesi için dün ilk defa üç ülkenin lideri bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Gül, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas Ankara'da Tarkumiye Sanayi Bölgesi'nin inşaası için ilk imzayı attı. Üç lider Çankaya Köşkü'ndeki 20 dakikalık görüşmenin ardından kameralar karşısına geçti. İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalara son vermek için Annapolis'te yapılacak toplantı öncesinde İsrail ve Filistin liderleri Batı Şeria'da önce Tarkumiye ardından da Cenin'de oluşturulacak Sanayi Bölgesi için toplandı. "Her iki tarafın da bu konudaki siyasi kararlılığı ve desteği tam'' diyerek sözlerine başlayan Gül, Gazze ve Ramallah'ta sanayi bölgeleri için arazilerin Filistin tarafından verildiğini, İsrail'in de hava ve deniz ulaşımı ve güvenlik desteği vereceğini belirterek, "Burada üretilen mallar ABD, AB ve Körfez ülkeleri pazarlarına rahatlıkla girebilecek. Burası dünyadan her türlü yatırımcıya da açık olacak" dedi. Peres ise sözlerine, "Dostumuz Abbas burada. Onun Filistin'in başında olması barış açısından bir şans" diyerek Filistin lideri Abbas'a zeytin dalı uzatarak başladı. Peres, 2'nci Dünya Savaşı'ndan bu yana ekonomik lokomotifin askeri çözümden daha çok rol oynadığını da belirterek "İmzaladığımız bu anlaşma bir kazan-kazan anlaşmasıdır" dedi.

SİNAGOGDA DUAYA KATILDI
İsrail Cumhurbaşkanı Peres, Meclis'teki toplantıdan sonra İstanbul'a geçerek Beyoğlu'ndaki Neve Şalom Sinagogu'na gitti. Peres'in de Musevi inanışına göre günde üç kez yapılan duaya katıldığı öğrenildi. İşadamı Jak Kamhi'nin, onuruna verdiği akşam yemeğine katılan Peres, yemeğin ardından ülkesine döndü.