kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Kasım 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
SAİT GÜRSOY

YÖK üniversite adaylarını uyardı

New York Alfred Üniversitesi'nin İstanbul Kampusu, ağustosta faaliyete geçti. "Amerikan Üniversitesi' ni ayağınıza getirdik" sloganıyla gazetelere ilan vererek; "ABD'den gelecek hocalarla ABD standartlarında öğretim yapacaklarını, diplomaların ABD'den alınacağını" duyurdular.
Üniversiteye giremeyen, yurtdışında okumak isteyen ya da yurtdışından dönüş yapan okurlarım telefon ve mail'lerle bu eğitim kurumu hakkında benden bilgi istedi. Ben de medyayı ve kurumun web sayfasını inceleyerek konuyu ele aldım. Yazımı ise, " Alfred Üniversitesi ile ilgili gelen telefon ve mail' lerde denklik durumu soruluyor, bu konuda YÖK' ün açıklama yapması gerekiyor" diye bitirdim.

YÖK' ün açıklaması
Bir süre sonra YÖK, İstanbul'da açılan "Alfred Üniversitesi İstanbul Eğitim Kampusu"nun yasal olmadığını bildirdi ve kurum hakkında suç duyurusunda bulundu.
Yapılan açıklamaya göre, YÖK İstanbul Valiliği'ne yazı göndererek kurumun Başakşehir ve Bakırköy adresindeki faaliyetlerini durdurmasını talep etti. Ayrıca, yasadışı yükseköğretim kurumu kurarak maddi menfaat sağladığı gerekçesiyle, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.
YÖK'ün açıklamasında, yükseköğretim kurumlarının devlet veya vakıflarca yasayla kurulduğu hatırlatılarak, kişi, kuruluş veya yabancı yükseköğretim kurumlarının Türkiye'de anayasanın ve Yükseköğretim Kanunu'nun hükümleri dışında yükseköğretim kurumu açması ve diploma vermesinin kesinlikle mümkün olmadığı belirtildi.
Türkiye'de yasadışı faaliyet gösterdiği belirtilen bu kurumun, verdiği belgelerin YÖK'çe tanınmayacağı ve verilen diplomalara denklik işleminin yapılmayacağı vurgulanan açıklamada şunlar kaydedildi:
"Yükseköğretim kurumu kurulması ve faaliyete geçmesi için anayasa, 2547 sayılı yasa ve diğer ilgili yasalarda öngörülen yöntemlere uyulması gerekirken, yasal olmayan yollardan Alfred University adlı ABD kuruluşu ile işbirliği yaparak, eğitimöğretim veren bu kuruluş hakkında suç duyurusunda bulunarak faaliyetinin durdurulması istenmiştir."

Tek yetkili YÖK
Bu kuruma kayıt yaptıran veya yaptırmayı düşünen üniversite adaylarını, oluşabilecek mağduriyetlerinin önlenmesi amacıyla uyaran YÖK'ün, İstanbul Valiliği'ne ikinci bir yazı göndererek, www.alfreduniversitesi.org adlı internet sitesine erişimin engellenmesi için de başvurduğu açıklandı. Şu anda ülkemizde yükseköğretim konusunda tek yetkili anayasal kurum YÖK'tür. Konuyla ilgili her türlü soru ve sorunlarınızda muhakkak YÖK'e başvurmalısınız.
Hükümetimizin 2008 Programı'na göre, vakıf üniversitelerinin yükseköğretimdeki payı fazlalaştırılacak. Bu üniversitelere sağlanan teşvikler kapsamında arsa tahsisi kolaylaştırılacak ve mali destek artırılacak. Ayrıca özel üniversitelerin kurulmasına yönelik düzenlemeler de yapılacak. Bu tür üniversitelerin kurulmasını sağlamak için, mevzuat değişikliği yapılarak, şirket ve kişilere yönelik üniversite kurulması sağlanacak. Yeni Anayasa Taslağı'nda YÖK'ün kaldırılması, Üniversitelerarası Kurul'un yetkilerinin artırılması ve üniversite rektörlerinin seçimle belirlenmesi öngörülüyor. Bu konularda tam ve geçerli bilgiye eriştiğimde, bunları sizinle paylaşacağım.