kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Kasım 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Fırında kızartma bir şölen yemeğiydi

İnsanlığın; toplayıcılık, avcılık ve balıkçılık evrelerinden başlayarak, geçmişten günümüze yemek pişirme tekniklerindeki gelişmelerin nasıl bir yol izlediğini anlatan 'Dünya Mutfakları Atlası'nda, her tür mutfak hakkında ilginç bilgiler yer alıyor. Gilles Fumey-Oliver Etcheverria'nın NTV Yayınları'ndan çıkan kitabında; köylü, tüccar ve kralların mönüleri de yer alıyor. Kitapta bu konular şöyle anlatıyor:

KÖYLÜ MUTFAKLARI
Köylü mutfaklarında çok sıcak sıvı içinde pişirme ya da hafif ateşte pişirme yöntemi kullanılır. Köylü yemeklerinin belirgin özellikleri, birtakım özel ürünlere bağlı olarak, yöreye uygulanmış ve genel anlamda benimsenmiş bir tarifin varlığıdır.

KRAL VE PRENSLERİN MUTFAĞI
Kral ve prenslerin mutfaklarında fırında pişirme ön plana çıkar. Sunulan yiyeceğin, bir şöminenin çıplak ateşinde veya bir mangal ya da fırının ve hatta yufka sacının güçlü ateşinde ızgaralanarak pişirilmesinden söz edilebilir. Fırında kızartma, ziyafetlerde ve resepsiyonlarda yenir.

ZENGİNLİK DOLU TÜCCAR MUTFAĞI
Tüccar sınıfı bütün uygarlıklarda, üreticiler ve farklılık arayan tüketicilerle temasta olmuştur. Zenginlik ve sermaye biriktirerek zanaat ürünlerini (çikolata, pasta) ve bölgesel ürünleri (bira, şarap) dünya markaları haline getirdiler.
Haberin fotoğrafları