kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Kasım 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Şeker ve kolesterolü ilaçsız yenebilir miyim?

* Geçen ay yaptırdığım check-up sonucunda şekerimin yüksek olduğunu ve kolesterolümün ise üst sınırda bulunduğunu öğrendim. Her zaman fazla kilolu olmuşumdur ama bunun önemli bir probleme yol açacağı hiç aklıma gelmemişti. Doktorlar bir ömür boyu bu hastalıklarla ilgili ilaç kullanmam gerektiğini söylediler. İlaçsız bir hayat sürebilmek için bana ne yapmamı önerirsiniz? Ahmet A./İstanbul

Sizin içine düştüğünüz açmaz, tedavisi devamlılık gerektiren çoğu hastanın karşılaştığı bir durum. Çoğu insan bir ömür boyu takibi ve tedavisi gereken hastalıklarla karşılaşınca, sudan çıkmış balığa dönüyor. Burada görev biz sağlık adamlarına düşüyor. İşin yolu da düzenli kontrollerle eğitimden geçiyor. Ancak böylece bedeninizi doğru şekilde yönetebilirsiniz. Beden yönetimi, kaliteli bir hayat için kullanım kılavuzuna uygun yaşamaktır. Doğru beslenmek, hareketli bir hayat sürmek, kiloyu kontrol altında tutmak, hastalıklardan korunmak, psikolojik bütünlüğü sağlamak ve kronik hastalıklarla başa çıkmak bu kavramın içinde yer alır.

KADINLAR DAHA RİSKLİ
Sağlık risklerinin değerlendirilmesi beden yönetimindeki ilk adımdır. Genetik kodunuzla ilgili gizli tehditlerin ortaya konulması için düzenli kontroller yaptırmanız kendinizi beklenmedik sürprizlerden korumanın tek yoludur. Kadın sağlığındaki değişimler daha hızlı, kadın sağlığına yönelik tehditleri ise daha yoğundur. Kadınların biyolojik ritimleri erkeklere oranla çok değişkendir. Hormonal dengeleri karmaşık ve hassastır. Metabolik yapılanmaları erkeklere oranla daha zayıftır. Kas güçleri, kemik yoğunlukları erkeklerden daha azdır. Periyodik dönemlerinde ruhsal, hormonal ve metabolik dalgalanmalar vardır. Hamileliklerinde riskin tepe noktasına tırmanırlar. Bebeklerinin ihtiyaçları olan mineralleri, vitaminleri ve diğer yaşam unsurlarını mutlaka sağlarlar.

ERKEKLER UMURSAMAZ
Erkekler ise yapıları itibarı ile sağlık kontrollerine önem vermez ve sorunlarını görmezden gelirler. Kas kuvvetlerinin kadınlardan fazla olmasının, yaşamlarını sağlıklı sürdürmeye yeteceğini düşünürler. Kadınlar erkeklerden daha uzun yaşar. Erkeklerin hormonal dengeleri kadınlar kadar dalgalanma göstermese de, çevresel ve genetik yatkınlıklarından dolayı kalp hastalıklarına çok sık yakalanırlar. Bu da ömürlerini kısaltır.

HAYATA MEYDAN OKU!
Yaşanılan çevre, solunan hava, gıdalarda kullanılan kimyasal maddeler ve profesyonel yaşamdan kaynaklanan stres sağlığı etkileyen en önemli çevresel faktörler arasındadır. İnsanın kendisini yaşamın akışına bırakıp hiçbir şeye müdahale etmemesi, bu riskleri yüklenmesi anlamına gelir. Kronik hastalıklar ise bir ömür boyu birlikte yaşamanın öğrenilmesi gereken meydan okumalardır. Hastalığın tespiti ve tedavinin düzenlenmesi bir puanlık hareketlerse, buna bir ömür boyu uymak ve sağlığı tesis etmek beş puanlıktır. Şeker hastasının diyetine uyması, ilaç tedavisini aksatmaması ve ortaya çıkabilecek komplikasyonlardan korunması bir ömür boyu önünde aşılması gereken engeller olarak durur. Bu hastaların arasına yüksek tansiyonluları, kalp hastalarını, kronik akciğer hastalarını, böbrek hastalığı olanları ve doğumsal anomalilileri de katmak mümkündür.

HEKİM SEÇİMİ ÖNEMLİ
Yukarda sayılan problemlerle baş etmek için öncelikle bedenin nasıl çalıştığını anlamak gerekir. Burada en önemli tehlike bilgi kirliliği ve etrafta uçuşan asılsız haberlerdir. Bunlar arasından güvenilir kaynağı bulmak gerekir. Hekim seçimi çok önemlidir. Doktorunun yardımı ve eğitimiyle vücudunu öğrenen, hastalığını anlayan ve hastalıklardan nasıl korunacağının yollarını keşfeden bir insan sağlıklı bir yaşam yolunda her zaman bedenini ustaca idare edebilecektir.