kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Kasım 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Maliye'den 130 bin esnafa: "Pardon"

Yeni Haber
Maliye Bakanlığı'nın emriyle onbinlerce esnafın hesabına blokaj koyan bankalar, Maliye'nin isteğini "yanlış" anlamış.

Yayımladığı bir tebliğle vergi borçlusu 130 bin esnafın banka hesaplarına blokaj koyduran Maliye, finansal işleri kilitlendiği için mağdur olan esnafın artan tepkileri üzerine, bir yazı göndererek, "bankaları uyardı". Maliye, vergi borcu bulunan esnafa yönelik haciz işleminin sürekli bir uygulama olmayıp sadece tebliğ tarihindeki paranın bloke edilmesiyle sınırlı olduğu uyarısında bulundu. ATO Başkanı Sinan Aygün ise esnafın bu kapsamda el konulan paralarının iadesini istedi.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün yaptığı yazılı açıklamada, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın, 130 bin esnafın hesaplarına "usulsüz" blokaj koyan bankalara uyarıcı nitelikte bir mektup gönderdiğini bildirdi. Konuya ilişkin Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy ile bir telefon görüşmesi yaptığını bildiren Aygün, kendisinden "banka hesaplarına haciz" uygulamasından vaz geçilmesini istediğini kaydetti. Gelir İdaresi Başkanı'ndan esnafın canını yakan usulsüz banka uygulamalarına son verilmesi için bankalara yazı yazıldığını öğrendiğini ifade eden Aygün, "Bu güne kadar yapılan usulsüz hacizler ne olacak? Bunların iadesi gerekir. Aksi halde haksız olarak vatandaşın parasına el konulmuş olur" dedi.

"SÜREKLİ HACİZ OLMAZ"

Maliye Bakanlığı'nın kendi yayınladığı tebliğde ihtiyati haciz ve haciz bildirilerinin, borçlunun tebliğ tarihinde banka hesaplarında mevcut olan varlıklarını kapsadığına dikkat çeken Aygün, "Yani Maliye'nin bir kişiyle ilgili bankaya bugün yaptığı haciz işleminin ertesi gün geçerliliği kalmaz. Geçekli olması için Maliye'nin yeni bir haciz işlemi yapması gerekir" diye konuştu.

Aygün şöyle dedi:
"Oysa bankaların yasa dışı olarak haciz işlemini süreklı kıldı Hesapta o gün para yoksa, haciz işleminin bitmesi gerekirken, sonraki günlerde banka hesaplarına yatan paralara da el koydu. Blokeler hala çözülmüyordu. Bu yasal değildi. Bankalar sınır ötesi uygulama yapıyordu. Binlerce esnaf bu nedenle mağdur oldu. 130 bin esnaf çeklerini senetlerini ödeyemediler. Birbiri ardına kara listeye düşüyorlar. Bundan sonra kredi kullanamayacaklar. Bunun sorumlusu olan bankalar şimdi ne yapacaklar? Maliye bankaları uyarmakta neden geç kaldı?"

UYGULAMA YASAL DEĞİL

Banka hesaplarına haciz koyma uygulamasının derhal durdurulması gerektiğini dile getiren ATO Başkanı Aygün, "Tebligat yoluyla vergi mükellefine borcunu öde çağrısı yapmadan, banka hesaplarının bloke edilmesi, vergi litaratüründe yumurta veren tavuğu kesmek ya da kazı bağırtarak yolmaktır" dedi.

(ANKA)