kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Kasım 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Hamile çalışana indirim, vekile kıyak!

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Hükümet, IMF'nin ön şartı olan sosyal güvenlik reformuna ince ayar çekiyor. Çalışma Bakanı Faruk Çelik, siyasi parti gruplarına 109 maddelik yeni reform paketini dağıttı Reformda emekliliğe hak kazanmamış vekile maaş bağlanması öngörülürken emzirme ödeneği asgari ücretin 3'te birinden 10'da 1'ine düşürülüyor. Pakette cenaze ödeneği de azaltıldı ..
Hükümet, IMF'nin yılbaşında yürürlüğe girmesini önşart olarak ileri sürdüğü sosyal güvenlik reformuna ince ayar çekiyor! Çalışma Bakanı Faruk Çelik'in siyasi parti gruplarına dağıttığı 109 maddelik yeni reform paketinde, daha önce Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği hükümler yeniden düzenlenirken yer yer vatandaşa ek yük getiriliyor, emekliliğe hak kazanamayan milletvekillerine ise maaş bağlanması öngörülüyor. Emzirme ve cenaze yardımının azaltıldığı pakette aralarında basın çalışanlarının da olduğu birçok meslek grubunun "yıpranma payı" (fiili hizmet zammı) kaldırılıyor. Reform, emeklilik yaşını 1 Ocak 2008-31 Aralık 2036 arasında kadınlarda 58, erkeklerde 60 olarak koruyor. Emeklilik yaşı 2037'den sonra işe girenler için 1 yıl artırılarak, 2048'de kadın ve erkekler için 65'te eşitleniyor. Yeni düzenleme 1 Ocak 2008'den itibaren Genel Sağlık Sigortası'nı başlatıyor, vatandaştan katkı payı alınmasını açık hükümlere bağlıyor.

2048'DE EMEKLİLİK YAŞI 65
Önümüzdeki günlerde TBMM'de ele alınması beklenen Sosyal Güvenlik Reformu'nun önemli maddeleri ve yeniliklerinden bazıları şöyle:

* Emeklilik yaşı aynen korundu: Bu kanun yürürlüğe girdikten sonra işe başlayan kadınlar 58, erkekler 60 yaşında emekli olacak. 2037 yılından itibaren işe girenler bakımından emeklilik yaşı 1 yıl artırılacak. 2048'de kadın ve erkek 65 yaşında emekliliğe hak kazanacak.

* Güncelleme katsayısı yeniden tanımlandı: Sigortalıların, hizmet süresince yatırdıkları primlerin emeklilik sırasında nasıl hesaplanacağına ilişkin formül değiştirildi. Primlerin güncellenmesinde TÜFE oranı ve GSMH büyümesinin yüzde 25'i esas alınacak. Böylece, primler sadece enflasyona karşı korunmayıp ayrıca refah payına göre değerlenecek.

ÇALIŞAN EMEKLİYE KADEMELİ PRİM
* Emekli olup esnaflık yapana kademeli prim: Emekli aylığı almakta iken bu yasa yürürlüğe girdikten sonra kendi adına kurduğu işyerinde çalışanlardan "kademeli sosyal güvenlik destek primi" kesilecek. 55 yaş ve üstünde olup emekli aylığı alırken esnaflık yapanlardan yüzde 14, 55 yaşın altındakilerden yüzde 16 prim kesilecek. Prim tutarı, her yıl aylık prime esas kazanç üzerinden belirlenecek.