kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Kasım 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Ömer Aras Sinan Şahinbaş

"NBG, Finans'ı alınca değeri ikiye katlandı"

Rahim AK EKONOMİ
Yunanlı NBG, Finansbank'ı aldıktan sonra değeri 27 milyar Euro'dan 47 milyar Euro'ya çıktı. NBG'nin çağrı ile birlikte Finansbank için Türkiye'ye yaptığı yatırım 4.9 milyar dolara çıktı..
İLİŞKİLİ HABERLER
"NBG, Finans'ı alınca değeri ikiye katlandı"
Yunanistan'ın en büyük bankası National Bank of Greece'ın (NBG) piyasa değeri Finansbank'ı aldıktan sonra neredeyse ikiye katlandı. Finansbank Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Grup CEO'su Ömer Aras, Finansbank'ın NBG'nin bilançosu içinde yüzde 30'luk paya sahip olduğunu vurgulayarak, bu satın alma işleminden sonra NBG'nin piyasa değerinin 27 milyar Euro'dan 47 milyar Euro'ya çıktığını kaydetti.

BDDK ALPHA KONUSUNDA HAKLI
Yüzde 75'lik piyasa değeri artışının global piyasalardaki hisse senedi değerinin artışıyla birlikte Finansbank'ın NBG bünyesine katılımıyla açıklanabileceğini ifade eden Aras, Dünya Bankası'nın finans kuruluşu olan IFC'nin de Finansbank'a 250 milyon dolarla yatırım yaptığını, bu tutarın IFC'nin dünyadaki en büyük yatırımı olduğunu söyledi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun Yunan Alpha Bank'ın Alternatifbank'a satışına izin vermemesiyle ilgili olarak Aras, düzenleyici kurulların bütün dünyada kendi kurallarını koyabileceğini ve aldığı kararlara kimsenin birşey diyemeyeceğini kaydetti. Aras, Finansbank'ın İsviçre'de banka kurmasının ardından İsviçre düzenleyici kurulunun başka Türk bankalarına izin vermediğini de buna örnek olarak gösterdi.

17 GENEL MÜDÜR ÇIKARDIK
Aras, Türk bankacılık sisteminin batıdan çok daha iyi konumda olduğunu belirterek, bunun nedeninin yüksek enflasyon olduğunu kaydetti. "Paranın değeri sürekli düştüğü için enflasyonun yüksek olduğu dönemde anında işlem yapmak zorundaydık. Bankalar da 2001 öncesi açık pozisyonlardan kazandıkları parayı teknoloji ve insan kaynağına yatırdı" diyen Aras, çok yakında Türkiye'ye yatırım yapan Avrupalı bankaların Türk bankacı ihraç etmeye başlayacağını ifade etti. Bu bankalar içinde Finansbank'ın özel bir yeri olduğuna işaret eden Aras, "Finansbank şimdiye kadar 16 genel müdür ve 40 genel müdür yardımcısı yetiştirdi" dedi.