kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Kasım 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

AB: Mali alanda gevşeme enflasyon riski yaratıyor

Meltem ERSOY EKONOMİ
AB İlerleme Raporu'nda, gıda, petrol, kur ve mali gevşemenin enflasyon riski yarattığı; ekonomi kurumlarının koordinasyonsuzluğunun zorluk çıkardığı belirtiliyor..
Avrupa Birliği'nin (AB) 6 Kasım'da açıklamayı planladığı Türkiye İlerleme Raporu'nda, ekonomik büyümenin hız kesmesine rağmen güçlü bir şekilde devam ettiği belirtilirken, enflasyonist baskı yaratan risk unsurlarına dikkat çekiliyor. Enflasyonun 2007'nin ikinci çeyreğinde yüzde 7.4'e düştüğü hatırlatılan rapora göre, 'işlenmemiş yiyecek, petrol fiyatları, döviz kuru değişkenliği ve mali politikanın gevşemesi' unsurları enflasyon riski yaratıyor. Merkez Bankası'nın enflasyon konusunda aldığı önlemlerin 'inandırıcı' olarak nitelendirildiği raporda, bu önlemlerin mali piyasada yarattığı olumlu etkiye işaret ediliyor. Raporda ayrıca, ekonomik konularda karar alan Hükümet kurumları arasındaki sorumluluk dağılımının ve bütçe koordinasyonundaki bozukluğun orta vadedeki ekonomik politikaları uygulamada zorluk yarattığı belirtiliyor.

YENİ İSTİHDAM AZ
Raporda Türkiye'nin eleştirildiği ekonomik konulardan bir diğeri de özelleştirme. 2007 yılında özelleştirmelerin yavaşladığı ifade edilen raporda, Hükümetin elektrik dağıtım varlıklarının özelleştirilmesini ihale süreci başladıktan sonra ertelediği kaydediliyor. Buna ek olarak, enerji, bankacılık, petrokimya ve hava ulaşımı sektörlerinin hâlâ özelleştirme için bekledikleri de vurgulanıyor. Raporda, bir diğer eleştiri konusu olan istihdama ilişkin de, "Güçlü ekonomik büyümeye rağmen az sayıda yeni istihdam yaratıldı" ifadesi yer alıyor. Raporda dikkat çekilen diğer ekonomik başlıklar şöyle:

* 2006'nın ikinci yarısından itibaren para politikasının sıkılaştırılması sonucunda iç tüketim düştü. İç talepteki yavaşlama dış taleple önemli ölçüde karşılandı.

* İç piyasadaki talebi hızlı kredi büyümesi belirliyor. Yüksek ithalat, dış açıklara yol açıyor. Ancak yüksek ihracat, açığı bir ölçüde düşürdü. Türkiye hala cari açığı karşılayabilecek durumda.

* İş kayıt süreci daha etkin hale geldi. Mevcut durumda yeni bir iş açma süresi ortalama 9 günle dünyadaki en hızlı kayıt süreçlerinden biri oldu. Ancak kayıt işlemlerinin fiyatı yüksek. Ücretlerde şeffaflık yok. Türkiye'de iş kapatmak ise maliyetli ve zaman alıcı.
* AB İlerleme Raporu'nda, Türkiye ekonomisinin büyümesinin yavaşlasa da olumlu seyrinin devam ettiği belirtiliyor.

* Rapora göre, Türkiye cari açığı hâlâ karşılayabilecek durumda, ancak yüksek ithalat açığı bir ölçüde düşürüyor. nRapor, enflasyon, ekonomi kurumları arasındaki koordinasyonsuzluk ve özelleştirmenin yavaşlaması konularında ise eleştirel.