kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Kasım 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Enflasyon ekim ayında orucunu bozdu: Yüzde 1.81

EKONOMİ
Ramazanda artan gıda ve giyim fiyatları aylık enflasyonu son 17 ayın en yüksek düzeyine çıkardı. Yıllık enflasyon yüzde 7.70'e çıktı..
Ramazanda artan fiyatların gecikmeli etkisi ekim ayı enflasyonunu vurdu. Ekimde aylık enflasyon yüzde 1.81 ile son 17 ayın en yüksek düzeyine çıkarken yıllık enflasyon eylül ayına göre yarım puan artarak yüzde 7.7'ye tırmandı Üretici fiyatları ise aylık bazda yüzde 0.13 düşerek yıllık yüzde 4.41'e geriledi. Gıda fiyatları eylül ayından sonra ekimi de olumsuz etkiledi. Ekim ortasına dek gelen bayram öncesi yapılan zamlar gıdada enflasyonun yüzde 3.41 gibi son dönemlerin en yüksek artışlarından birinin yaşanmasına neden oldu. Giyim fiyatları da aylık bazda yüzde 8.22 artarak bu artışa ayak uydurunca TÜFE yüzde 1.81 çıktı. Başta konut olmak üzere diğer alt kalemlerin enflasyona etkisi sınırlı kaldı.

GIDA FİYATLARI COŞTU
Aylık bazda yüksek çıkan gıda fiyatları yıllık bazda da enflasyonu yükselten en önemli kalem oldu. Verilere göre yıllık enflasyon; gıdada yüzde 14.71, içki sigarada yüzde 10.06 oldu ve çift hanelerde kaldı. Konutta yıllık artış ise yüzde 8.3'e kadar geriledi. Yıllık bazda haberleşme yüzde 3.42, eğlence ve kültür fiyatları da yüzde 1.23 gerileyerek enflasyonu aşağı çekti. TÜİK'in açıkladığı verilere göre ÜFE'de ise ekim ayında yüzde 0.13 düşüş yaşandı. ÜFE bazında on aylık enflasyon yüzde 4.84, yıllık enflasyon yüzde 4.41 oniki aylık ortalamalara göre enflasyon da yüzde 7.23 oldu. ÜFE kapsamında aylık bazda tarım sektöründe yüzde 1.28 fiyat artışı yaşanırken, sanayi sektöründe fiyatlar yüzde 0.47 geriledi. Öte yandan ekimde yüzde 1.81 çıkan TÜFE, mevsimsel etkilerden arındırıldığında artış yüzde 0.7' düştü. İşlenmemiş gıda ürünleri hariç tutulduğunda ise TÜFE yüzde 1.31 arttı. Merkez Bankası'nın dikkatle izlediği ve projeksiyonlarında önemli yer tutan en dar kapsamlı çekirdek TÜFE ise yüzde 1.69 ile Ekim 2006'dan bu yana en yüksek düzeyine tırmandı. Dar kapsamlı enflasyonda, TÜFE'den işlenmemiş gıda ürünleri, enerji ve alkollü içkiler, tütün ürünleri ile altın hariç tutularak hesaplanıyor.