kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
GİŞE BAŞARISI DA İSTİYOR Yönetmen Semih Kaplanoğlu filmlerini festivallerde ödül kazanması amacıyla tasarlamadığını, onların gişede de başarı kazanmasını arzuladığını söylüyor.

'Anlaşılmaz film' denmesi motivasyonumu bozmuyor

Bülent İPEK / MAGAZİN SERVİSİ
Festivalde birçok ödül alan Yumurta adlı filmin yönetmeni Semih Kaplanoğlu projelerini uluslararası destekle hayata geçiriyor. Kaplanoğlu'nun filmlerine Türkiye'deki yapımcılar para yatırmıyor..
Semih Kaplanoğlu, son yılların en başarılı genç yönetmenlerinden. Filmleri festivallerde ödülleri topluyor. Uluslararası film fonları onun filmlerini desteklemek için kesenin ağzını açıyor. Ödül avcısı yönetmen ilk iki filminde gişede gerçekleştiremediği patlamayı Yumurta ile yaşayacağını tahmin ediyor. Türk insanının kimlik çatışmasını anlatan filmleriyle tanınan Kaplanoğlu, filmlerini festival için tasarlamadığını, gişede başarı sağlamasını çok arzuladığını söylüyor. Kaplanoğlu ile filmlerinin festivallerdeki başarısına rağmen içeride seyircinin ilgisizliğinin nedenini konuştuk:

* Yabancıların bu kadar sevip ödüllendirdiği filmlerinize Türk seyircisi neden ilgisiz kalıyor?
Tanıtım meselesi. Yurtdışında filmlerimizi daha kolay tanıtıyoruz. Meleğin Düşüşü 17 ödül aldı ama Türkiye medyası o kadar ilgi göstermedi.

'FİLMLERİMİ ANLAYANLAR DA VAR'

* Filmleriniz için "Anlaşılmaz film" denilmesi motivasyonunuzu bozmuyor mu?
Zeki Demirkubuz, Nuri Bilge Ceylan, benim gibi yönetmenler yeni oyuncular ortaya çıkarıyoruz. Tülin Özen, Ufuk Bayraktar, gibi isimler ortaya çıkarttık. Bunlar Türk sinemasına önemli katkılar. Anlaşılmaz film denmesi bizim motivasyonumuzu asla bozamaz. Bunun tersini söyleyenlerler de var.

* Hangi yeni projelerinize nasıl destek buldunuz?
Yumurta, Süt Bal üçlemesinden Süt'ü çekmeye başladık. Kültür Bakanlığı destek veriyor. Türkiye'den Enerji Medya ortağımız. Fransa ve Almanya'dan fonlar destekleyecek. Yumurta Cannes'da bizi dünyanın önemli yapımcılarıyla tanıştırdı. Alman ve Fransız iki yapımcı para yatırdı. Bal için Güney Kore'de Pusan Film Festivali'nden davet aldık. İlk tanıtımı orada yapacağız.