kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Presidente Cristina

Kocasıyla koltukları değiştiler! First Lady Cristina Kirchner, pazar günkü seçimde oyların yüzde 45'ini alarak rakiplerine fark attı. 10 Aralık'ta, o Başkan Cristina, eşi ise First Man Nestor olacak..
Pembe Saray'da söz artık onun... Başkanlık sarayı "Casa Rosada" (Pembe Saray) tarihinde ilk kez bir kadın başkana ev sahipliği yapacak. Başkan Nestor Kirchner'in senatör eşi Cristina Fernandez Kirchner (destekçileri CFK diyor), en yakın rakibini 20 puan geride bırakarak zaferini ilan etti. İktidardaki Peronist Parti'den aday olan CFK, seçimde oyların yüzde 45'ini aldı. Ülke yasalarına göre yüzde 40'tan fazla oy aldığı ve rakibine 10 puanın üzerinde fark attığı için ikinci tura gerek kalmadan başkan seçildi.

EVITA İLE KIYASLANIYOR
Zafer konuşması yapan CFK, "Çok büyük bir zafer kazandık. Ancak bu bizi özellikli kılmanın yanında çok büyük sorumluluk altına da sokuyor" dedi. Partililer ve destekçileri arasında seçim zaferi büyük sevinç yarattı. Ancak bazı siyasi uzmanlar şüpheli yaklaştı. Johns Hopkins Üniversitesi'nden Riordan Roett, "Hanedanlık kurdular. Ancak eğer kendisini kocasından farklı kılamazsa çökecektir" dedi. Seçim kampanyalarını yurtdışı gezilerinde dünya liderleriyle çektirdiği fotoğraflarla süsleyen CFK, şık giyimi ve markaya düşkünlüğüyle ülkesinin efsane first lady'si Evita Peron'a benzetiliyor.

2011'DE YİNE NESTOR MU?
Bir diğer kıyaslandığı isim ise Isabel Peron... Evita'nın ölümünden sonra eşi Başkan Juan Peron'la evlenen Isabel Peron, başkan yardımcısı atandı. Başkan 1974'te ölünce yasalar gereği yerini alarak başkan oldu. 20 ay ülkesini yöneten Isabel Peron, askeri darbeyle indirildi. Isabel yasa gereği atandığı için CFK, ülkenin seçimle gelen ilk kadın lideri oluyor. 10 Aralık'ta görevi eşine devretmek ve First Man olmaktan büyük keyif duyacağını söyleyen Nestor Kirchner, yeni kabinede görev almayacak. Ancak uzmanlara göre eşi onun döneminde ne kadar etkili olduysa, o da eşinin iktidarında gölge lider gibi davranacak. Hatta bazı siyasi analistler, Nestor Kirchner'in 2011'deki seçimde yeniden aday olabileceği görüşünde.