kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Ekim 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Irak'a iş yapanlar kriz sona erene kadar bekleyecek

SEÇKİN ÜREY
Irak'ta iş yapan işadamlarına alacaklarının kriz bitene kadar gündeme gelmeyeceği ve hizmet sektörüne yönelik yaptırımların da masada olduğu mesajı verildi..
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in Irak'ta iş yapan işadamlarıyla önceki günkü görüşmesinde Kuzey Irak'ta iş yapan müteahhitler ve Irak merkezi hükumetinden alacağı olanların durumunun da gündeme geldiği öğrenildi. Tüzmen'in Kuzey Irak'ta iş yapan müteahhitler için, "Daha önce riskli iş yapmamaları, peşin çalışmaları konusunda defalarca uyarmıştık" yorumu yaptığı kaydedildi. Merkezi hükümetten alacağı olan işadamlarına da "Kriz devam ettiği sürece alacaklar için gelmeyin" mesajı verdiği belirtildi.

GÜNDEM DEĞİŞTİ
Edinilen bilgiye göre Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu bünyesindeki Türk-Irak İş Konseyi üyeleri Tüzmen'den yaklaşık üç hafta önce görüşme talebinde bulundu. Gabar ve Dağlıca'da askeri birliklere saldırılmasından önce istenen randevunun nedeni Irak'ta merkezi hükümetten alacakların tahsilinin görüşülmesiydi. Bunun için Tüzmen'den Bağdat'ı ziyaret etmesi istencekti. Ancak yaşanan gelişmeler nedeniyle görüşmenin içeriği de değişti. Tüzmen'in önceki gün basın toplantısında açıkladığı Irak'la ticarette başta Suriye olmak üzere Ürdün ve Dubai'ye ağırlık verilmesi konusu toplantının ağırlığını oluşturdu. Bununla beraber alacaklar da gündeme geldi.

KRİZ BİTİNCE GELİN
İşadamları yaşananlar çerçevesinde akaryakıt sektönünün 120 milyon dolar, gıda sektörünün de yaklaşık 300 milyon dolar tutarındaki merkezi hükümetten olan alacakların ne olacağını Tüzmen'e sordu. Tüzmen, bunun üzerine işadamlarına "Alacaklar konusu bu dönemde konuşulmaz. Bunu gündeme getirmeyin. Kriz bittikten sonra alacaklarınız için gerekli temaslar kurulur. Kriz süresince alacaklarınız için gelmeyin" dedi. Görüşmede Irak'taki en büyük Türk varlığı olan müteahhitlik sektörünün Kuzey Irak'taki durumu da gündeme geldi. Kuzey Irak'ta tansiyonun daha da yükselmesi halinde bölgede iş yapan müteahhitler çekilmesinin gerekmesi, alacaklarını oluşması durumunda ne yapılması gerektiği gündeme getirildi. Tüzmen, Kuzey Irak'ta iş yapan müteahhitleri daha önce riskli iş yapmamaları, peşin çalışmaları konusunda defalarca uyardığını işadamlarına hatırlattı.