kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Ekim 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Zayıflamak için her sabah kuşburnu için!

SEVDİCAN GÜNEŞ SAĞLIK SERVİSİ
Ramazan boyunca aldığınız kilolardan kurtulmanın yolu, gün boyunca bol kuşburnu içmekten ve maydanoz yemekten geçiyor. Bu besinler metabolizmayı hızlandırıyor Ramazan boyunca aldığınız kilolardan kurtulmanın yolu, gün boyunca bol bol kuşburnu içmekten ve maydanoz yemekten geçiyor. Bu besinler metabolizmayı hızlandırıyor..
Kilo almak için en ideal dönemlerden olan ekim ayında sabahları kuşburnu içerek ve tüm öğünlerde maydonoza ağırlık vererek hızla kilo verebilirsiniz. Üstelik bu ikili sizi, enfeksiyonlara karşı da korur. Böylelikle diyet yüzünden metabolizmanız zayıf düşmez. Ayrıca soğuk algınlığı ve gribe yakalanmadan istediğiniz kiloya inebilirsiniz. Beslenme ve Diyet Uzmanı Aşkın Yüksel, Ramazan sonrası yavaşlayan metabolizmanın hızını artıran ve hızla kilo vermeyi sağlayan 'Kış Diyeti'ni GÜNAYDIN okurlarıyla paylaştı...

AZ AMA SIK BESLENİN
* Kışın hızla kilo nasıl verilir?
Ekim bir geçiş ayıdır. Bu ayda enfeksiyon hastalıklarında gözle görülür bir artış olur. Dolayısıyla hem kilo vermek, hem de enfeksiyondan korunmak öncelikli hedef olmalıdır. Ramazan sonrası beslenmede ilk ilke, az ama sık beslenmeye geçişi sağlamaktır. Öğünlerin azar azar ama sık sık olmasını öneriyorum. Güne doyurucu bir kahvaltıyla başlamak ve kahvaltıda C vitamini yönünden zengin olan kuşburnu, yeşil biber, maydanoz gibi besinler tüketmek metabolizmayı hızlandırır. Ayrıca enfeksiyona karşı vücut direncimizi de arttırır. Öğün aralarında bol bol taze meyve ve sebze tüketilmesini öneriyorum. Meyve tüketimi günlük 6-8 porsiyona kadar çıkabilir. Kızartmalardan mümkün olduğunca kaçınılmalı. Sıvı tüketimini arttırmak için ayran, süt, yoğurt, taze sıkılmış meyve suları, şekersiz kompostolar ve çorbalar tercih edilebilir. Ramazan'da yavaşlayan ve tembelleşen bağırsaklar içinse diyet posası artırılabilir. Bunun için ise beyaz ekmek yerine kepekli ekmek, kepekli pirinç ya da kepekli makarna önerebilirim.

* Yavaşlayan metabolizma nasıl hızlandırılır?
Ramazan boyunca öğün sayısı 2 veya 3 ile sınırlıydı. Çoğu kişi günlük aktivitelerini iyice aşağı çekmişti. Ramazan bitti ve öğün sayısındaki sınırlama kalktı. Metabolizmanızın eski hızına ulaşması için dengeli beslenmek ve spor yapmak şart. 3 ana öğüne ek, en az 2 ara öğünden oluşacak bir beslenme pogramı ve her gün 1 saatlik tempolu yürüyüşlerle eski hızınıza en kısa sürede ulaşabilirsiniz.

* Hangi egzersizlerle metabolizmanın hızı artar?
Metabolizmayı en güzel hızlandıran spor her gün yapacağımız tempolu 1 saatlik yürüyüşlerdir. Özellikle güne aç karınla 1 saatlik tempolu bir yürüyüşle başlamak, metabolizmanızı saat gibi çalıştırır. En güzel spor, severek yaptığımız spordur. Evde en kolay yapabileceğimiz sporsa danstır.

DİYETİSYENE BAŞVURUN
* Ramazan'da alınan kiloların kalıcı olmaması için neler yapılmalı?
Genellikle Ramazan boyunca 4-5 kilo alınmakta ve gerekli önlemler alınmadığı için bu kilolar kalıcı olmaktadır. 1 paket margarinin 250 gr olduğunu hepimiz biliyoruz. Dolayısıyla alınan bu kilolar 16 ile 20 paket margarine denk gelmektedir. Bu da oldukça önemsenmesi gereken bir rakamdır. Ramazan'ı kilo alarak kapatanlar, öncelikle bir diyetisyene başvurup vücutlarındaki kas, yağ ve sıvı oranlarını ölçtürmeli. Ardından da verilere göre bir diyet programı düzenlenmeli. Eğer bu oran yağ olarak artış gösteriyorsa, mutlaka diyet tedavisine başlanmalı.
Haberin fotoğrafları