kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Ekim 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Abdullah el Bedri

'Petrolün fiyatı yüksek değil kazancımız yetmiyor'

ABD Petrol Bakanı Bodman "Petrol arzı az olduğu için fiyatlar şişiyor" dedi. OPEC yetkilileri ise piyasada yeterince petrol olduğunu belirterek fiyatların makul olduğunu söyledi..
Petrol fiyatlarının yeniden 90 doları zorlaması uluslararası piyasalarda arz talep tartışmasını alevlendirdi. Petrolün varil fiyatı, ABD rezervlerindeki azalma, yaklaşan kış ayları ve Türkiye-Irak sınırında yaşanan gerginlik nedeniyle 88 doların üzerine çıktı. ABD Enerji Bakanı Sam Bodman, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ülkelerine yönelik yaptığı açıklamada petrol piyasasında talep artışına karşılık yeterince arzın olmadığını, bu durumun da fiyat spekülasyonlarına neden olduğunu söyledi. Bodman OPEC ülkelerini üretim artırmaları konusunda uyararak fiyat baskısının ortadan kaldırılmasını istedi.

MALİYETLER YÜKSEK
Bodman'ın bu çağrısına OPEC'in yanıtı gecikmedi. Rekor düzeye fırlayan petrol fiyatlarına karşın Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nü (OPEC), üretimi artırmaya davet eden ABD'nin çağrısı, kartelden olumlu yanıt almadı. OPEC Genel Sekreteri Abdullah el Bedri, "Piyasada yeteri kadar petrol bulunduğunu ve fiyatların da makul olduğunu'' savunarak şu anda üretimi artırmaya gerek olmadığını söyledi. Bedri, 90 dolar civarında seyreden petrolün varil fiyatının ihracatçı ülkeler için fazladan kazanç anlamına gelmediğini de iddia ederek, tersine üretimi artırmak için yüksek maliyetle yeni üretim yatırımları yapmakta olan petrol üreticilerinin ABD dolarının değer yitirmesinden dolayı gelirlerinin azaldığına tanık olduklarını belirtti.
Haberin fotoğrafları