kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Ekim 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
George Kell Ali Koç Mahmood Ayub

'Globalliğin yan etkilerini tek başımıza çözemeyiz'

Koç Holding Bilgi Grubu Başkanı Ali Koç, "Küreselleşmenin beraberinde getirdiği bazı sorunları tek başına ne şirketler ne de devlet çözebilir" dedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
'Globalliğin yan etkilerini tek başımıza çözemeyiz'
Koç Holding Kurumsal İletişim ve Bilgi Grubu Başkanı Ali Koç, Küresel İlkeler Sözleşmesi'nde (KİS) yer alan ilkelerin uygulanması noktasında başlangıç noktasının öncelikle kendi "kapılarının önü'' olduğunu belirterek, "Ancak bir sonraki aşamada şirketlerimize ve etkileşim içinde olduğumuz tüm değer zincirlerine ve paydaşlarımıza yayılması gerekir'' dedi. Koç Holding'in Nakkaştepe'deki merkezinde düzenlenen "Küresel İlkeler Sözleşmesi ile Değer Yaratmak'' konferansının açış konuşmasını yapan Ali Koç, globalleşme sürecinde kurumların, bireylerin, devletlerin birbirleriyle görünen ya da görünmeyen ancak süreklilik arz eden bir ağ içinde etkileşim içinde bulunduğunu kaydetti.

KOÇ: DEVLET DE ÇÖZEMEZ
Ali Koç, dünyada bu kadar zenginliğin içinde hala yoksulluğa çare bulunamadığını belirterek, çevre sorunları ve güvenlik ihlallerinin devam ettiğini ve yolsuzlukla mücadele edilemediğini ve yeni çıkan ve var olan pek çok hastalık yüzünden dünyada milyonlarca insanın öldüğünü söyledi. Ali Koç, globalleşme olgusu kadar onun getirdiği sıkıntılardan da işdünyasının sorumlu tutulduğunu belirterek, "Bu sorunları tek başına sivil toplum kuruluşları da, şirketler de devlet de çözemez. Küresel İlkeler Sözleşmesi bu açıdan da çok önemli' dedi. Ali Koç, Koç Grubu'nun Küresel İlkeler Sözleşmesi'ni imzalamasına atıfta bulunarak, "Kendi arka bahçemizi, iş süreçlerimizi buna uydurmamız şart. Siz mükemmel olabilirsiniz ama bayiniz yolsuzluğa karışabilir. Değer zincirleri ve ticari paydaşlara da bu ilkeleri yaymak gerekir" dedi.

ÜYELİK KRİTERLERİ VAR
BM Türkiye Daimi Koordinatörü ve BM Kalkınma Örgütü (UNDP) Türkiye Daimi Temsilcisi Mahmood Ayub da, hükümetlerin tek başlarına Milenyum Kalkınma Hedefleri'ne ulaşmalarının mümkün olmadığını ifade ederek, UNDP'nin, KİS üyesi şirketlerle yaptığı bazı çalışmalar hakkında bilgi verdi.

ŞEFFAFLIK ÖNEM KAZANDI
Ayub, bu ağın katılımcılarının KİS'i daha yüksek bir düzeye taşımasının zamanının geldiğini, hedeflere ulaşılması için daha yoğun bir işbirliği ihtiyacı bulunduğunu dile getirdi. BM Küresel İlkeler Sözleşmesi Ofisi Direktörü Georg Kell ise KİS ile sürdürülebilir ve katılımcı bir küresel ekonominin peşinde olduklarını, bu çerçevede 10 prensibin içselleştirilmesinin yanı sıra BM hedeflerini destekleyen bir takım çabalar içine girmeyi amaçladıklarını söyledi. Küresel İlkeler Sözleşmesi'nin tamamen gönüllülüğe dayalı olduğunu ve bazı yaptırım gücü olan standart ya da kodların yerine geçmeyi amaçlamadığını söyleyen Kell, ilkelerin kamuya açılma ve şeffaflık çerçevesinde geliştiğini, inandırıcı ve şeffaf olmayan bazı katılımcıların süreç içinde platform dışına çıkarıldığını kaydetti.