kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Ekim 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

2 bin 500 Türk zor durumda

DIŞ HABERLER
ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki yangınlarda, yaklaşık 2 bin 500 Türk'ün de tehlike altında olduğu öğrenildi. Şu ana dek 5 kişinin hayatını kaybettiği yangınlarda, ölen ya da yaralanan Türk yok..
ABD'nin Kaliforniya eyaletinde, tarihinin en büyük yangınında Türk vatandaşları da zor durumda... Yarım milyon kişinin evlerinden tahliye edildiği yangının etkili olduğu San Diego bölgesinde 2 bin 500 Türk'ün yaşadığı bildirildi. Şu ana kadar 5 kişinin hayatını kaybettiği yangında ölen ya da yaralanan Türk bulunmuyor... Los Angeles Türk Başkonsolosluğu, Türklerin çoğunun evlerini boşaltarak yangın bölgesinden tahliye edildiğini bildirdi. Türklerin durumları ile yakından ilgilendiklerini belirten konsolosluk yetkilileri, "Bunlar bizim kayıtlarımızda olan Türkler. Bunlar dışında Türk kökenli ABD vatandaşları da bulunuyor. Ancak, sayıları net değil" diye konuştu.

STADYUM SIĞINAK OLDU
Yangın nedeniyle evlerini terk eden bazı Türklerin diğer ABD vatandaşlarıyla birlikte sığınak olarak kullanılan stadyum ve benzeri yerlere yerleştirildiği bildirildi. Buradaki Türklerin durumlarının iyi olduğunu belirten yetkililer, "Bazı Türk vatandaşları, yangın bölgesinden kendi imkânlarıyla ayrıldıktan sonra güvenli olan bölgelerdeki arkadaş ve yakınlarının yanlarına taşındı" açıklaması yaptı. Türk vatandaşlarının da diğerleri gibi büyük maddi hasara uğradıkları belirtildi. Aynı zamanda, ülke ekonomisinin gözbebeği olan eyalette, evlerini kaybeden insanların en büyük endişelerinden birisi de, sigorta şirketlerinden evlerinin parasını alabilmek... Geçen yıl sigorta şirketleri en az 6.6 milyon dolarlık prim aldı. Ancak yine de, bin 800'den fazla evi yeniden yapmak ya da paralarını ödemek şirket yetkililerini zor durumda bırakıyor. Bunun için Kaliforniya'da yeni yerleşim planı çıkartılması ve devlet yardımı da gerekli önlemler arasında sıralanıyor...

'DOĞAYA YENİLDİK' İTİRAFI
ABD ekonomisinin bel kemiğini oluşturan eyalette, yangınlar nedeniyle tüm ekonomik faaliyetler de durmuş bulunuyor. Kaliforniya Valisi olan Terminatör filminin yıldızı Arnold Schwarzenegger, dün 6 bin itfaiyeciye destek olmak üzere bin 500 ulusal muhafız birliği askerini de görevlendirdi. Uzmanlar, 70 kilometre hızla esen rüzgârın bir kaç gün daha dinmesini beklemiyorlar. San Diego bölgesi acil servisler sorumlusu Ron Lane, San Diego bölgesindeki maddi hasarın 1 milyar doları aşabileceğini söyledi. İtfaiye yetkilileri ise askeri jetlerin de kullanıldığı yangın söndürme çalışmalarında "doğaya yenildiklerini" itiraf etti.
Haberin fotoğrafları