kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Çin'den ay keşfi için dev adım

Yeni Haber
Son yıllarda bilim ve teknoloji alanındaki çalışmalarıyla adından sıkça söz ettiren Çin, uzay yarışında da iddialı olduğunu Ay'a göndereceği Chang'e-1 (Ay Peri) keşif uydusuyla gösterecek.

Ay'ın keşfi çalışmalarında ABD ve Rusya'nın önüne geçmeyi hedefleyen Pekin yönetimi, Chang'e-1'i bugün 'Uzun Yürüyüş 3A' adlı taşıyıcı füze ile ülkenin güneybatısındaki Sichuan eyaletinde bulunan Xichang Uydu Merkezi'nden fırlatacak.

Çin devlet televizyonundan da canlı olarak verilecek fırlatmanın daha önce ABD ve Rusya'nın bu alandaki çalışmalarının basit bir tekrarı olmayacağı kaydediliyor. Şu ana kadar kimsenin yapamadığı, Ay'ın tümünü kapsayan üç boyutlu fotoğraflarını çekecek olan uydu, yüzey üzerinde değerlendirilebilecek 14 kimyasal maddenin içeriği ve dağılımını araştıracak. Ay'daki toprak tabakasının kalınlığının ilk kez ölçecek olan uydunun yüksek teknolojiyi kullanacağı duyuruldu.

Bu araştırmaları yapmak için uyduya ileri kamera ve spektrumların farklı boylarını duyarlıkla belirleyen, prizmadan geçerken kırılan ışınların dalga boyunu ölçen X-ray tayfölçer (spektrometre) yerleştirildi.

Japonya geçen ay ilk ay araştırma uydusunu fırlatmıştı. Hindistan ise benzer bir çalışmayı gelecek yıl planlıyor. Bir yıl kadar süren ve 184 milyon dolara mal olan bu projeyle ilgili olarak Çin medyası, çalışmanın 2003 ve 2005'te uzaya insan gönderilmesinin ardından 3. dönüm noktası sayılacak bir olay olacağını aktarıyor. Çinli yetkililer, her şeyin planlandığı gibi gitmesi durumunda görevin 7 Kasım'da başarılı olduğunu açıklayacaklarını ifade etti.

SONRAKİ HEDEF: AY ARACI GÖNDERMEK


Çinli yetkililer, uzay keşiflerinin barışçıl olduğunu ve şu an kendi çalışmalarını yüksek teknolojiyle donatılmış araçlarla yaptıklarını aktarıyor. Programın gelecek adımının, Ay'a bir araç göndermek, tekrar geri getirmek ve 15 yıl içinde ise Ay'a bir astronot yerleştirmek olduğu vurgulanıyor.

Çin 2003'te ABD ve Rusya'nın ardından uzaya insan gönderen üçüncü ülke olmuştu. 2005'te de uzaya iki astronot gönderen Çin, 2008'den önce uzay yürüyüşü planlıyor. Kısa süre önce bir ay uydusu fırlatan Japonya da, gelecek on yıl içinde Ay'a Rusya ve ABD'den sonra ilk uzay aracı göndereceğini açıklamıştı.

ABD'nin öncülük ettiği ve Rusya'nın da bulunduğu Uluslararası Uzay İstasyonu Projesi'nde yer almayan Çin, kısa süre önce bu projede yer almak isteğini beyan etmişti.

4. FIRLATMA MERKEZİ İNŞA EDİLİYOR

Çin, ülkenin güneyindeki Hainan eyaletinin Wenchang kentinde 4. uzay aracı fırlatma merkezini inşa edecek. Yetkililer, fırlatma merkezinin kurulma amacının Çin havacılığının sürdürülebilir gelişme stratejisi doğrultusunda, yeni kuşak zehir ve kirlilik oluşturmayan taşıyıcı roketleri ve yeni tip uzay araçlarını fırlatmak olduğunu kaydetti. Merkez esas olarak dünyanın dönme hızına eş zamanlı ilerleyen uydular ve çok ağır uzay istasyonları gibi araçların fırlatılmasında kullanılacak.Çin'de şu an Jiuquan, Taiyuan ve Xichang olmak üzere üç uzay aracı fırlatma istasyonu bulunuyor.

CHA