kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Uzaylı hamamböcekleri!

Yeni Haber
Rusya'da bilim adamlarının Nadejda (Ümit) ismini verdikleri hamamböceği, uzayda gerçekleşen çiftleşme sonucu 33 yavrusunu dünyada doğurdu. Konu ile ilgili açıklama yapan Rusya Voronej Tıp Akademisi Biyoloji ve Ekoloji Kürsüsü'den Dimitri Atyaşkin, uzayda çiftleşen hamamböceğinin dünyada doğurduğunu söyledi. Rus uzman, hamam böceklerle birlikte birçok canlının Foton-M-3 bilimsel uydusu ile eylül ayının sonunda uzaya gönderildiğini ifade etti.

Atyaşkin, "Birkaç gün önce uzayda çekimsizlik şartlarında çiftleşen hamamböceklerinden biri 33 yavru dünyaya getirdi. Bu sadece uzaya gönderilen ve Nadejda ismi verdiğimiz bir hamamböceğinden aldığımız yavrulardır. Diğerlerinin yavrularını da bekliyoruz." dedi.

Dimitri Atyaşkin, ilk uzay hamamböceklerinin normal beslendiklerini bildirerek, "Bizi, onların yavrulaması çok sevindiriyor." dedi. Atyaşkin doğan yavrularda uzayın gelişmelerine ve kitin örtüsünün kararma hızına etki ettiğini gözlemlediklerini açıkladı.

Atyaşkin, "Hamamböcekleri şeffaf kitin örtüsü ile dünyaya geliyor ve zamanla bu örtü kahverengi hal alıyor. Bu uzay hamamböceklerinde ise kitin örtüsü normalden daha hızlı karardı." dedi. Rus bilim adamı, genel bir sonuca diğer hamamböceklerinin de yavrulaması sonrası varılabileceğini söyledi.

Foton-M-3 uydusu ile ipek böceği, kelebek, kumbalığı, su semenderi, kertenkele, salyangoz ve hamamböcekleri uzaya gönderilmişti. Toplam 12 saatlik yolculuktan sonra söz konusu hayvanlar başarılı şekilde geri dönmüşlerdi. Foton tipi uzay araçları 1980 yılından bu yana Rusya'da 12 defa çeşitli amaçlarla uzaya gönderildi.