kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Rice: Sınır ötesi müdahale gerçekleştirilmemeli

Yeni Haber
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Türkiye-Irak sınırındaki duruma ilişkin çok zorlu bir 72 saat geçirildiğini belirtirek, Türkiye ve Irak'ın bu meseleyi çözmek için ''olağanüstü çaba'' göstermesi gerektiğini söyledi.

Rice, ABD Temsilciler Meclisi'nin Dış İlişkiler Komitesi'nde yaptığı konuşmada, PKK terörü ve Türkiye'nin olası sınır ötesi operasyon ihtimalini değerlendirirken, ''Son 72 saat çok zor geçti. Pazar günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile konuştum, aynı zamanda Iraklı Kürtlerle de konuştum. Daha önce de söylediğimiz gibi, Irak, PKK terörizminin Türkiye'ye zarar vereceği bir yer olmamalı. Iraklılar ve Türkler, olağanüstü çaba göstermeli'' dedi.

Rice, Başbakan Erdoğan ile konuşmasında, ABD'nin bu meseleyi son derece ciddiye aldığını söylediğini belirtti. Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın Irak'taki temaslarına da değinen Rice, Irak'tan Türkiye'ye üst düzey bir heyetin gideceğini kaydetti.

Türkiye ve Irak'ın bazı ortak tedbirler üzerinde çalıştığını belirten Rice, Iraklılar'ın, PKK ofislerini kapatacaklarına, PKK teröristlerine hareket kabiliyeti sağlanmasına izin vermeyeceklerine işaret etti. Rice, şunları söyledi: ''Bir dizi tedbirimiz var. İnanıyoruz ki, bu tedbirler alındığı takdirde bu meseleyle başa çıkılmasına yardım edecek. Türkiye, ABD ve Irak'ın içinde olduğu üçlü bir mekanizmamız var. Hemen bazı adımlar atılması yönünde harekete geçiyoruz ki, sınırdan terörist saldırıları engelleyelim.''

Rice, bunun bölgenin dağlık olması nedeniyle biraz güç olduğuna işaret etmekle birlikte, ''Iraklılar bu meseleyi ciddi biçimde ele alıyor. Biz de öyle. Türkleri bu tür saldırıların bir daha olmasını engelleme yönünde yapabileceğimiz ne varsa yapacağımız yönünde temin etmeye çalışıyoruz'' şeklinde konuştu.

PKK'nın terörist bir örgüt olduğunu ifade eden Rice, şöyle devam etti: ''Türkler, Irak'a sınır ötesi müdahale gerçekleştirmemeli. Bu tür bir karşılık vermenin, sınır ötesi operasyonların, istikrarı bozucu etkisi olacağı yönünde uyardık. Ve herkesi, bu terörist probleme, kuzey Irak'ı istikrarsızlaştırmayacak şekilde bir çözüm bulunması yönünde birlikte çalışmaya cesaretlendirdik.''

Rice, PKK sorunuyla çok uzun dönemden beri aktif olarak ilgilendiklerini ancak son saldırıların ardından durumun çok yakından takip edildiğini belirtti. Rice, ''Türkler tarafından sınırın diğer tarafındaki herhangi bir çabanın, duruma yardım edeceğine inanmıyoruz. Ancak Iraklıların, bu saldırıların gerçekleşmesini önlemede ellerinden gelen herşeyi yapma yükümlülüğü var'' dedi.

Türkiye'nin şu sırada Irak sınırı içinde zaten operasyon yaptığı yönündeki bir soruya karşılık Rice, sınırda bazı faaliyetlerin sürekli olduğunu ancak ABD'nin, Türkiye'ye, ''Irak'a büyük çaplı bir müdahalenin, sadece daha fazla istikrarsızlığa yol açacağını'' söylediğini ve PKK problemine çözüm için Türklerin, Iraklılar ve Kürtlerle çalışması gerektiğini ifade ettiklerini aktardı.

ERMENİ TASARISI

ABD Kongresindeki Ermeni tasarısına da değinen Rice, ''Biz, çok kuvvetli bir şekilde, bu tasarının daha fazla ilerlememesi gerektiğine inanıyoruz'' dedi. Rice, ''Bu Türkiye ile çok hassas bir dönem. İçerde büyük bir değişimden geçiyorlar. Türklerle çok önemli stratejik çıkarlarımız var'' diye konuştu.

Ermeni Başbakanı Serge Sarkisyan ile dün bir araya geldiğini belirten Rice, Sarkisyan'a, Amerikalıların geçmişe bakmak yerine yüzünü geleceğe çevirmeyi tercih ettiğini anlaması gerektiğini söylediğini aktardı.

Rice, bu çerçevede Türkiye ile Ermenistan'ın da ileriye bakmasının önemli olduğunu belirtirken, şunları kaydetti: ''Sarkisyan'ı, sivil toplum düzeyinde Türkler'e ulaşması yönünde cesaretlendirdim. Ancak böyle bir tasarının kongreden geçmesinin Türkiye ile ilişkilerimize ciddi biçimde zarar vereceğine inanmayı sürdürüyorum.''

(AA)