kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Subay kızından Erdoğan'ı terleten soru

Yeni Haber
İngiltere Başbakanı Gordon Brown'un davetlisi olarak İngiltere'ye gelen Başbakan Erdoğan, Oxford şehrinde saygın eğitim kuruluşlarından Oxford Universitesi bünyesindeki Oxford Union'da öğrencilerle bir araya geldi. ..
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Oxford Üniversitesi'nde yaptığı konuşmanın ardından bir subay kızının "Yedi yaşımdayken bana şeker alan Üsteğmen Erol amcamın PKK'yla savaşmaya gidip geri dönmemesini unutamıyorum. Bizim terörle uğraşan diğer ülkelerden farkımız ne" diye sorması, Erdoğan'ı zor durumda bıraktı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, iki günlük İngiltere temaslarına, Oxford Üniversitesi'nde yaptığı bir konuşmayla başladı. Türkiye'nin terörle mücadele çalışmalarından Avrupa Birliği ve Ermenistan'la ilişkilerine kadar pek çok konuya değinen Erdoğan, bir Türk kızının sorduğu soru karşısında şaşırdı.

Bir subay kızı olduğunu ve okula Siirt'teki Mehmetçik İlkokulunda başladığını belirten 22 yaşındaki Lale Can, "Hayatımda beni en çok etkileyen, 7 yaşımdayken üsteğmen Erol amcamın bana kestane şekeri aldıktan sonra PKK'yla savaşmaya gidip geri dönmemesi. Bunu asla unutamıyorum. Geri döneceğim, söz geleceğim dedi ama asla geri dönmedi" dedi.

Can, Amerika'nın terör konusundaki hassasiyetini hatırlatan Erdoğan'a, "Bizim subaylarımız şehit olurken neden biz hiçbir şey yapamıyoruz, terörle uğraşan ülkelerden bizim ne farkımız var" diye sordu. Bu sırada salondan alkışlar yükseldi.

Türk öğrencinin sorusu karşısında şaşkınlığını gizlemeyen Erdoğan, "ABD de terörü halledebilmiş değil. Dünyanın en korunaklı binası Pentagondur. Pentagon terörden teröristten korunabildi mi? Terör Pentagonu da vurdu, ikiz kuleleri de vurdu ve şu anda ABD'ye girerken elinizi kolunuz sallaya sallaya giremiyorsunuz. Ayakkabınız mayakkabınız her şeyinizi çıkartıyorlar, her şeyinizi" dedi. Başbakan Erdoğan'ın bu sözleri öğrenciler arasında gülüşmelere neden oldu.

"BİRKAÇ GÜN İÇİNDE ADIM ATILMAZSA KENDİ İŞİMİZE BAKACAĞIZ"

ABD ile görüşmelerin devam ettiğini belirten Erdoğan, "Dün (önceki gün) ABD Dışişleri Bakanı Rice'la da görüştük, bugün (dün) Cumhurbaşkanımız ABD Başkanı Bush'la görüşmelerini yaptılar ve burada bir çalışmanın içine müşterek olarak gireceğiz. Bir subay kızı olduğun için aslında bununla mücadeleyi babana soracaksın o da size askeri boyutunu anlatacak niye kızım böyle oluyor diye biz çünkü işin siyasi ve diplomatik boyutuyla uğraşıyor ve verilmesi gereken talimatları vereceğiz" diye konuştu.
"Birileri istiyor diye, birileri tahrik ediyor diye bu tür tahriklerini içine giremeyiz" diyen Erdoğan, askeri koşullar oluştuğu ve kendilerine iletildiğinde gerekenin yapılacağını söyledi.

Türkiye'nin üçlü mekanizma ile 14 aydır oyalandığını da ifade eden Erdoğan, "Şimdi ABD'ye de gerekenleri söyledik Irak'a da gerekenleri söyledik. eğer şu birkaç gün içinde beklenen olmazsa artık biz başımızın çaresine kendimiz bakacağız" dedi.

Başbakan Erdoğan, İngiltere gezisine, eşi Emine Erdoğan ile birlikte çıktı. Emine Erdoğan'ın, Oxford Üniversitesi çıkışında kendine selam veren Türklerle tek tek konuşması dikkat çekti.

(ANKA)