kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Teröre öfke sokaklara sığmadı

Yeni Haber
Hakkari'deki şehit haberlerinden sonra Türkiye tek yürek oldu. Ülkenin dört bir yanında teröre lanet mitingleri düzenleniyor.

*FOTOĞRAFLARLA TERÖRE TEPKİ



Ülkenin her yerinde olduğu gibi Adana'da da öfkeye dönüştü. Şehrin her köşesinde gece geç saatlere kadar terörü protesto eylemleri düzenlendi. İlin cadde ve sokaklarda gerçekleştirilen araç konvoylarının yanı sıra dakikalar süren yürüyüşlerle de terör örgütü lanetlendi. Şehrin bir çok noktasında çıkan gruplar Kasım Gülek Köprülü Kavşak'ta buluştu. Çocuk, kadın, genç, yaşlı; her yaş grubundan binlerce insan ellerindeki Türk bayraklarıyla Atatürk Anıtı'na kadar yürüdü. Burada İstiklal Marşı okuyan kalabalık, yol boyunca "Şehitler ölmez, vatan bölünmez." sloganını attı. Trafiğin altüst olduğu eylemlerde Atatürk Anıtı'ndaki program sonrası Çevik Kuvvet Polisi, kalabalığın dağılmasını istedi. Ancak gruplar, uyarıları dikkate almayarak teröre tepkisini sürdürdü. Sokaklarda dolup taşan kalabalığa çevre sakinleri de alkışlarıyla destek verdi. Klakson sesleriyle uyanan aileler ise apartman lambalarını yakıp söndürerek protestoya katıldı.

Bu arada teröre tepki gösterileri sırasında şehrin bazı noktalarında tabanca ve pompalı tüfeklerle havaya ateş edildiği gözlendi.

ŞEHİT HABERLERİNDEN SONRA TÜRKİYE TEK YÜREK OLDU

Hakkari'deki şehit haberlerinden sonra Türkiye tek yürek oldu. Türkiye'nin her yerinde teröre lanet mitingleri düzenlenirken sivil toplum örgütleri vatandaşları aklıselim davranmaya davet etti.

Elazığ Genç İş Adamları Derneği (ELGİAD) yönetim kurulu toplanarak halkı sağduyuya ve tek yürek, tek vatan ve tek bayrak şuuru içerisinde hareket etme davetinde bulundu.

ELGİAD yayınladığı mesajda, "Kahraman milletimize ve ordumuza yönelik kalleşçe saldırıların temelinde, ülkemizin bölünmez bütünlüğü ve istikrarının hedef alındığını görmekteyiz. Güçlü bir Türkiye bölge adına şer güçlerin hesaplarını bozacak yegane kuvvettir. Asırlardan beridir bölge coğrafyasına hamilik yapan bu necip Millet yine bölgesi ve dünya adına tek huzur kaynağı olacaktır. Aziz milletimiz şunu iyi bilmelidir ki; bir Devlet, duygularıyla değil, sağduyu ve sükunetle hareket eder. Karar verildiğinde de gerekeni yapmaktan çekinmez. Ama bu topraklarda asırlık kardeşlik devam edecektir." ifadelerine yer verildi.

Müstakil İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Elazığ Başkanı İbrahim Gök, bu topraklarda yıllardır herkesin kardeşçe yaşadığını ve yaşamaya devam edeceğini ifade etti.

Başkan Gök, "Türkiye'nin her zamankinden daha fazla birliğe ihtiyacı var. İşgal edilmiş Irak'ın durumu ortada. Bu nedenle herkes birlikte yaşamanın kıymetini bilsin. Herkes tek yürek olsun ve kardeşçe yaşasın. Bu topraklarda herkes kardeşçe yaşadı ve yaşamaya devam edecek." şeklinde konuştu.

AVRUPA KONSEYİ, PKK SALDIRILARINI KINADI

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Terry Davis, PKK terör örgütünün yaptığı saldırıları kınadı.

"Türkiye'nin güneydoğusunda durumun kötüleşmesinden endişeli" olduğunu belirten Davis, PKK terörünü "şiddetle kınadığını" kaydetti. Davis, Türkiye'nin uluslararası hukuk ve Avrupa İnsan Hakları Konvensiyonu çerçevesinde alacağı kararları uluslararası toplumun desteklemesi gerektiğini belirtti. Davis, "Irak hükümeti ile yapılacak direk görüşmelerle sorunun çözülmesi yönündeki adımı destekliyorum." dedi.

MENEMEN'DEKİ SENDİKALAR TERÖRE KARŞI ORTAK AÇIKLAMA YAPTI

İzmir'in Menemen ilçesinde, teröre karşı ortak bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Türk Eğitim Sen, Diyanet Sen, Türk Diyanet Vakfı, Türk Emekli Sen ve Birlik Emekliler Derneği temsilcileri katıldı.

Açılışta, şehitlerimizin anısına saygı duruşu yapıldıktan sonra Hakkâri Dağlıca'daki 12 şehidin isimleri okundu.
Toplantıda konuşan Türk Eğitim Sen Menemen İlçe Temsilcisi Osman Göçmen, terör saldırılarını kınadıklarını belirtti. Millet olarak çok üzüntülü olduklarını söyleyen Göçmen, herkesin tepkisini dile getirmekte haklı olduğunu, ancak sağduyuyu elden bırakmamak gerektiğini hatırlattı.
Göçmen, "İç ve dış mihrakların payandası olan bölücü terör örgütü, bugüne kadar ülkemizde 40 bin insanımızın hayatını kaybetmesine yol açtı. 300 milyar dolarlık millservetimiz de heba oldu. Yüce Meclis toplanarak, nihayet sınır ötesi operasyona da izin veren bir tezkere çıkarmaya karar vermiştir. Bunun içindir ki o ulvi çatı altında tezkereye evet oyu veren her vatanseveri teker teker kutluyoruz" dedi.
Sınır ötesi operasyonda bir yandan PKK'nın kampları ve yandaşları yok edilirken, diğer yandan Kuzey Irak'ta oluşturulmaya çalışılan sözde devlete, dolayısıyla peşmergelere haddinin bildirilmesi gerektiğini belirten Göçmen, 4.5 milyon Türkmen'in de huzur ve güven içinde yaşamasının garanti altına alınmasını istedi.

Öte yandan, Menemende bugün, belediyenin organize ettiği PKK'ya tepki amaçlı bir halk yürüyüşü düzenlenecek. Saat 12.00'de başlayacak yürüyüşe sivil toplum kuruluşları, oda başkanları ve diğer vatandaşların katılması bekleniyor.

LAHEY BÜYÜKELÇİSİ VE ROTTERDAM BAŞKONSOLOSU, TERÖR SALDIRISINI KINADI

Hakkari'de 12 askerin şehit edilmesi ile sonuçlanan hain saldırıya tepkiler sürüyor. Hollanda'nın Lahey Büyükelçisi Selahattin Alpar ve Rotterdam Başkonsolosu Esen Altuğ hain saldırıyı kınayan sert açıklamalar yaptı.

Lahey Büyükelçisi Selahattin Alpar Bu terör belasını PKK'nın hain saldırısını şiddetle ve nefretle kınadıklarını söyledi. Alpar, "Hain saldırı ile maalesef 12 askerimiz şehit oldu.Türk milleti yıllardır terör belasından çok çekti. Artık Türk Milleti olarak birlik zamanı ve dayanışma zamanıdır. Bunu yapanlara Türk ordusu gereken cevabı verecek. Şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyor, yakınlarının acılarını paylaşıyoruz.'' dedi.

Hollanda'nın Rotterdam Başkonsolosluğuna yeni atanan Esen Altuğ, şehit ailelerinin acılarını paylaştığını, terörü lanetlediğini söyledi. Başkonsolos Altuğ, "Ülkemizde meydana gelen bu bölücü saldırı yüreğimiz derinden yaraladı. Şehitlere, Allah'tan rahmet kederli ailelerine başsağlığı diliyorum. Türk milletinin bununda üstesinden geleceğinden ümidim tamdır." ifadelerini kullandı.

TRT'DE MESAİ ÖNCESİ ŞEHİTLER İÇİN SAYGI DURUŞU

TRT çalışanları Hakkari'de hain saldırı sonucu şehit olan askerler anısına saygı duruşunda bulunup, İstiklal Marşı okudu. Mesai başlamadan TRT sitesi önünde toplanan personel, terör örgütü PKK'yı kınadı.

TRT Çalışanları, "Şehitler ölmez vatan bölünmez", "Vatan sana canım feda" sloganı atarken, "Kahrolsun bölücülük, kahrolsun hainler", "Türk milletinin başı sağolsun", "Hepimiz mehmetçiğiz" dövizleri açtı.

Site önünde şehitler anısına bir dakika saygı duruşunda bulunan TRT çalışanları, daha sonra hep birlikte İstiklal Marşı okudu. İstiklal Marşı'nın ardından yapılan basın açıklamasında, teröre destek verip terörü lanetlemeyen siyasi temsilcileri kınandı.

FIRAT ÜNİVERSİTESİ SENATOSU TERÖRÜ KINADI

Fırat Üniversitesi Senatosu yayınladığı bir bildiriyle, Hakkari'de terör örgütünün gerçekleştirdiği saldırıları kınadı.

Fırat Üniversitesi Senatosu tarafından yayınlanan bildiride, "21 Ekim 2007 günü Hakkari'de gerçekleşen terörist saldırı sonucunda 12 askerimizin şehit olması bizleri yürekten yaralamıştır. Fırat Üniversitesi senatosu olarak bu hain ve alçak saldırıyı şiddet ve nefretle kınıyoruz." denildi. Ülkenin birlik ve bütünlüğünü bozmaya yönelik olarak, yıllardır yapılan bu tür hain saldırıların bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da milletimizin sağduyusu karşısında neticesiz kalacağının vurgulandığı bildiride, "Hain saldırıda şehit olan askerlerimize Allah'tan rahmet, şehitlerimizin ailelerine, Türk Silahlı

Kuvvetleri mensuplarına ve büyük Türk Milletine başsağlığı diliyoruz." ifadeleri kullanıldı.

REKTÖRLER OLAĞANÜSTÜ TOPLANACAK

Üniversitelerin rektörleri, 25 Ekim Perşembe günü olağanüstü toplantı yapacak.

Alınan bilgiye göre, Rektörler Komitesi, Hakkari'deki terörist saldırıyla ilgili olarak YÖK'te toplanacak.YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç başkanlığındaki toplantının ardından bir bildiri yayımlanması bekleniyor.

AJANSLAR