kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Ekim 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Önce para kazanacak sonra gerçek kadın olacak

MÜJGAN HALİS
Esmaray, bir yandan midye satarken diğer yandan erkekliğin 'öteki' yüzünü anlatmak için stand-up'çılığa soyundu. Tek amacı var: Gereken parayı kazanarak ameliyat olup, vücudundaki fazlalıktan kurtulmak!..
Kars'ın Eşmeyazı köyünde ailenin en küçük oğlu olarak doğduğunda, adı Mehmet kondu. Ama o dili dönmeye başladığından beri hep içindeki kadını aradı, en sevdiği kişi köydeki 'Arvat Metin' oldu. Son 20 yıldır adı Esmeray ve Türkiye'nin ilk transseksüel stand-up'çısı... Sahnede anlattığı da kendi hikayesi, Beyoğlu'nun ve erkekliğin öteki yüzü.... Hayali; kazandığı parayla, yıllardır yaptıramadığı ameliyatı olup, gerçek bir kadın olmak.

O BİR SEKSONEL...

İstanbul'a gelmeden önce de farkındaydı farklılığının, ama bu yüzden dayak yerken Zeki Müren ile Bülent Ersoy'un televizyona çıkmasına çok şaşırdı. 15 yaşında geldiği İstanbul'da, uzun yıllar Beyoğlu'ndaki herkesin 'top, i.ne' olduğunu sandı. Kendisini zorla geneleve götüren arkadaşlarının elinden kaçıp Beyoğlu'nu yürüyerek bulmaya çalıştı ve belediyenin tabelasıyla karşılaştığında dünyalar onun oldu. Esmeray, 'Eşcinsellik', 'Transekssüellik' kavramıyla tanışmadan, bambaşka bir kavramla tanıştı: 'Seksonel'. Onun feminenliğine arkadaşları kendi arasında bu ismi takmıştı. O ne olduğunun farkında değildi ama Beyoğlu'nda bulamadığı ve kendi tabiriyle 'Platonik Arkadaş' olduğu 'türdeş'leriyle Kadıköy'deki pet shoplar'ın yakınında karşılaştığında, teşhis kondu: Sen de bizim gibisin, niye inkar ediyorsun?" Ve nihayet itiraf etti kendisinden bile sakladığı gerçeği: "Ben de i..neyim dediğimde o kadar rahatladım ki..."

NE ZAMAN FARK ETTİN?
Esmeray sohbetimize başlamadan bizim soracağımız soruyu kendisi soruyor ve yanıtlıyor: "Hep sorarlar 'Ne zaman fark ettin?' diye, ben hiçbir zaman fark etmedim, hep böyleydim, ama bu kimlikle yaşamaya 18 yaşından sonra karar verdim." Ama bu sefer de 'Gay mi, transseksüel mi?' olduğu tartışmasını yaşamış kendi içinde. Bedeninden duyduğu rahatsızlık had safhaya vardığında gay değil, transseksüel olduğunu anlamış: "Penisimi yok etmek ve bir vajinaya sahip olmak istiyorum. Bunu çoğu insan anlamıyor ama artık umursamıyorum. Çünkü bunu ben yaşıyorum." O zamana kadar Doğu'nun ücra yerlerinden gelen birçok yaşıtı gibi mendil satmış, su satmış, hatta hamur ustası bile olmuş. Esmeray'ın hayatının sonraki bölümünde daha çok unutmak istediği, seks işçiliği yaptığı yıllar var. Bu dönemde bir de çok uzun ilişki yaşamış. Erkek bedenindeyken kendisine eşit davranan sevgilisinin ve arkadaşlarının, etek giymeye başladıktan sonra değişen davranışlarıyla ilk kez kadın rolünü sorguladığını söylüyor Esmeray ve şunları anlatıyor: "Artık farklı davranmaya başlamıştım, daha önce yapmazdım ama artık çaylarını ayaklarına götürüyordum. Sevgilim banka cüzdanıma bile el koydu. Yaşadığım birçok şeyden sonra hayatı yeniden sorgulamaya başladım..."