kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Ekim 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Spor spikeri Burcu Esmersoy, "Ben de mahalle aralarında arkadaşlarımla top oynadım. Tuttuğum takımın maçlarını kaçırmadım" diye konuşuyor.

Kadının fendi futbolda erkekleri yenebilir mi?

Artık kadınlar da futbol maçlarını takip ediyor, takım tutuyor. Futbolu yorumlayan kadın köşe yazarlarının sayısı da artıyor. 'Kadınlar futboldan anlamaz' yargısı tarihe mi karışıyor? Ünlüler konuyu tartıştı..
Eskiden sadece erkeklerin izlediği futbol, artık kadınların da favori sporlarından... Günümüzde kadınlar takım tutmakla kalmıyor, maçlara gidiyor hatta yeşil sahalarda top bile koşturuyor. Hala 'Kadın kısmı futboldan anlamaz' diyenler olsa da, çoğunluk kadının fendinin futbolda da erkeği yenebileceği görüşünde birleşiyor... Spor yazalarından teknik direktörlere konuya ilişkin ortak görüş ise şöyle: Kadınlar bu işin içine daha çok girsin, sağduyu gelsin! (Esquire/Eylül)

MANSUR FORUTAN (Köşe Yazarı)
Hayatlarında daha çok yer vermeliler

Bence kadınlar erkek yazarların yüzde 85'inden çok daha iyiler ama maalesef futbol hayatlarında çok az yer kaplıyor. O yüzden meselenin ruhunu bir türlü yakalayamıyorlar. Yoksa görüşleri, bakışları ve fikirleri doğru. Ayrıca erkeklerden çok daha bilgili ve eğitimliler.

BURCU ESMERSOY (Spor Sunucusu)
Bu spora gönül veren çok hemcinsim var!

Biz de kalkıp 'Erkekler yemek yapmaktan anlamaz' mı diyelim? "Futboldan anlamak için oynamış olmak gerekir" derler. Belki doğru ama benim gibi bu spora gönül vermiş kadınlara böyle sekte vurmaya çalışmak ayıp değil mi? Kadınlar futboldan anlar mı" demek, biraz Kadın erkek eşit değildir" demek oluyor. Fiziksel olarak eşit değil ama futboldan anlamak için fizik gerekmiyor ki...

HAMDİ ASLAN (Teknik Direktör)
Biraz daha zaman ve tecrübe lazım

Her yerde futbol konuşuluyor ama her konuşulan doğru değil. Sadece görsel olarak bakılmamalı futbola. Eğer kadınlar da futbol dünyasının sınırları içindelerse bilgi sahibi olmalılar. Bizim kadın sporcularımız erkek oyuncular kadar doğru kararlar verebiliyorlar. Biraz daha zaman ve tecrübe lazım. Kadınların olayın içinde olmaları hoş... Ben ümitsiz değilim.

BANU YELKOVAN (Spor Yazarı)
Futbolu değil fanatik erkeği anlayamıyoruz

Kadınlar voleyboldan ve basketboldan anlar çünkü o kısa şortlar ve dar formalar, kadınlara erkekten daha çok yakışıyor. Kadınlar yüzmeden, golften, beyzboldan, kayaktan anlayabilirler ama futboldan anlamazlar, öyle mi? Futbol erkeklerin sandığı kadar anlaşılmaz değil!

ARTIK KADINLAR MAÇA GİDİYOR
Kadınların futbolda anlayamadığı noktalar yok mu? Var. Mesela kadınlar, erkeklerin 90 dakika boyunca gözlerini bir saniye bile ayırmadan nasıl ekrana bakabildiklerini anlayamaz. Hayatlarındaki önemli günleri 'zor bir fizik formülü'ymüş gibi alınlarını buruşturarak hatırlamaya çalışan erkeklerin, 20 yıl önceki maçta gole giden ortayı kimin yaptığını bir çırpıda nasıl söyleyebildiklerini anlamak da, bir kadın için mümkün değildir. Ama artık kadınlar da maça gidiyor, futbolu takip ediyor, takım tutuyor.

ERCAN SAATÇİ (Spor Yazarı)
Tribünlerde kadın arkadaşlarım var!

Futbol, erkeklerin yüzde 90'ının müptelası olduğu bir oyun. Ancak kadınların bu spora tamamen ilgisiz olduğunu söylemek yanlış olur. Benim Fenerbahçe Stadı'nda tribün arkadaşım olan birçok kadın futbolsever var. Futboldan anlıyorlar. Ayrıca kadınların bu sporda herhangi bir biçimde yer almaları, bu oyunun çehresini değiştiriyor. Zaten kadınların içinde olup da zarafet katmadığı hiçbir şey yok bence...

TANIL BORA (Spor Yazarı)
Kadınlar gayet iyi yöneticilik yapabilir

Kadınlar futboldan anlamaz dense de, erkeklerin de çoğu futboldan anlamaz. Ben kadınların futbola daha az yatkın olduklarına katılıyorum. Onlar futbolu daha çok eğlence olarak görüyor, maç izlerken erkekler kadar depresyona girmiyor. Önyargısızlar. Erkekler teknik direktör, oyuncu veya kaleci hakkında acımasız yorumlar yaparken kadınlar daha anlayışlı oluyorlar. Oyuncuyu evlatları gibi görüyorlar. Bazen kadınların yorumlarını duyuyorum ve kendi kendime, "Kadınlar yönetici pozisyonunda olsalar kriz anında soğukkanlı, sakin olarak durumu daha iyi yönetirler" diyorum.

MERT AYDIN (Spor Yazarı)
Daha sağduyulu yazılar yazıyorlar

Türkiye'de öyle adamlar var ki, saçma sapan futbol yazıları yazıyorlar. Kadın yorumcuların yazıları daha sağduyulu. Düşe kalka top oynamış, futbolun içinde yaşamış bazı adamlar var ki; okuduktan sonra "Artık bu adam yazmasın" dedirtiyorlar.

YILMAZ VURAL (Teknik Direktör)
Hiç topa vurmamış hakemlerimiz de var!

Futbolun çekiciliği basit ve anlaşılır olmasından kaynaklanıyor. Ben ne kadınlar bilirim ki, futbolu erkeklerden daha iyi takip ederler. Futbol oynamaya gelince... Değil kadın, futbolu hangi hakem oynamış ki? Ama maç yönetiyor adamlar. Bir sürü köşe yazarı var, çoğu topa vurmamış. Hiç futbol oynamadan, Türkiye'de futbolla ilgili konularda otorite haline gelmişler. Kadının bu işin içine girmesi için teşvik edilmesi lazım. Onların işin içine girmesi, işi güzelleştirir ve yumuşatır. Bence futbolu kadın da oynar, erkek de!
Haberin fotoğrafları