kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Ekim 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Erdoğan: Kritik bir noktadayız

ANKA
Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, The Wall Street Journal gazetesinde, ABD ve Türkiye'nin ilişkilerinin kritik bir noktada olduğunu belirterek, sözde soykırım tasarısının Temsilciler Meclisi'nden geçmemesi için, "Oluşturmak için çok çaba sarfettiğimiz bu ortaklığa çok büyük bir zarar vermesi kesin olan bir hataya düşmeyelim" uyarısında bulundu.

Başbakan Erdoğan, ABD'nin 2 milyon tirajlı The Wall Street Journal gazetesinin 19 Ekim tarihli sayısında "Kongre ve Ermenistan" başlıklı bir yazı kaleme aldı. 1915 olayları hakkındaki Ermeni iddialarıyla ilgili yasa tasarısının ABD Temsilciler Meclisi'nde kabul edilmesinin ABD'nin ve Türkiye'nin çıkarlarına ters olacağını kaydeden Erdoğan, "Türkiye'de bizler ABD ile ilişkilerimize gerçekten önem veririz. ABD'deki çoğu dostumuzun da bu ilişkiye önem verdiğini biliyoruz. Oluşturmak için çok çaba sarfettiğimiz bu ortaklığa çok büyük bir zarar vermesi kesin olan bir hataya düşmeyelim" diye yazdı.

Türkiye ile ABD'nin Afganistan'da Balkanlar'da Lübnan ve Irak gibi birçok bölgede birlikte çalıştığını belirten Erdoğan, "Biz bu dostluğa değer vermekteyiz ancak şu andaki şartlar altında bunun önemini savunmak giderek zorlaşmaktadır" dedi.

"1915 yılında vuku bulan tarihte kalmış olayları yasalarla yeniden yazmak ve Türkleri karalamak, ABD Kongresi'nde yeni görülen bir şey değildir" diyen Erdoğan, geçmişteki girişimlerin her zaman Kongre'deki ve ABD yönetimdeki kişiler tarafından sınırlı tutulduğunu kaydetti. Erdoğan, "Ancak bu sefer, ABD Temsilciler Meclisi'ndeki temsilcilerin zorla taraf tutmaya ve çok karışık bir tarih konusunda tek taraflı fikir yürütmeye zorlanabilecekleri görülmektedir" dedi. Ermenistan'ın 1915 olaylarıyla ilgili Türkiye'nin Ortak Tarihçiler Komisyonu önerisini reddettiğini vurgulayan Erdoğan, ABD-Türkiye ilişkileriyle ilgili olarak şunları vurguladı:

"İLİŞKİLER BASKI ALTINDA"

"İki ülke arasındaki ilişkiler insanlar arasındaki ilişkilerde olduğu gibi bir örümcek ağı gibidir. Çok yük ve baskı altındadır. Ancak çok fazla baskı olduğu zaman bir noktada bütün ağ çözülür. Ülkelerimizi bir arada tutan ortak çıkarlar bağı, her iki ülkenin birbirine ihtiyacı olduğu zor günlerde bunu bir arada tutmak için yapılacak herşeyi her zamandan daha fazla bir şekilde şart koşar.

"DEVLET CİDDİYETİ BEKLİYORUM"

İlişkilerimizde kritik bir noktadayız. Aklı selimliğin öne çıkmasını ümit ediyorum zira alternatifler ABD ya da Türkiye'nin çıkarına olmayacaktır. Bunun için ABD halkını temsil edenlerden devlet ciddiyetini göstermeleri ve ABD'nin uzun zamanda bir sürü sınavdan geçmiş olan Türkiye ile ortaklığına Temsilciler Meclisi'ndeki 106 numaralı yasa tasarısı ile daha fazla zarar vermelerine engel olacak bir vizyon çağrısında bulunuyorum."